Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 12. 2013,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

starejši starostniki božič prazniki prazniki obisk

Torek, 24. 12. 2013, 17.07

8 let

Polepšajmo praznike starejšim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V predprazničnih dneh veliko beremo o zgodbah otrok in se pridružujemo številnim dobrodelnim akcijam, s katerimi poskušamo pomagati pomoči potrebnim.

Pogosto pozabljamo na še eno ranljivo skupino naše družbe, starostnike. Ti so neredko osamljeni, prepuščeni sami sebim, potrebni pomoči pri vsakodnevnih opravkih, željni družbe in klepeta. Če smo vitalni, imamo nekaj prostega časa, predvsem pa veliko srce in željo sočloveku polepšati dan, se ozrimo okoli sebe in naredimo praznike (in druge dni v letu) prijetnejše za starejše. Večkrat obiščimo starše in stare starše Ne glede na to, koliko smo stari, za naše stare starše smo vedno vnučki. Če imamo to srečo, da so naši stari starši še živi, se večkrat spomnimo nanje, jih obiščimo, z njimi preživimo konec tedna, jih odpeljimo po nakupih ali na izlet. Morda si želijo obiskati prijatelje in sorodnike, pa obisk zaradi prevoza težko organizirajo, zato jih razveselimo in jim pri tem pomagajmo. Tudi telefonski klic enkrat na teden bo polepšal dan – tako njim kot nam. Če imamo sami že otroke, jih spodbudimo, da z babicami in dedki preživijo več časa. Ta pa naj bo kakovostno zapolnjen, ne z risankami, ampak z zgodbicami iz otroštva starih staršev. Skupaj naj pečejo piškote, medtem klepetajo in spoznavajo svet pred obdobjem računalnikov in vzpona elektronike.

Pomagajmo sosedom ali naključnim ljudem Ponudite starejšim pomoč in namesto njih poprimite za vrečke z nakupljenimi stvarmi. Morda nam bo pot vzela le nekaj minut, opravili pa bomo dobro delo. Sosedom v bloku ponudimo, da se po nakupih odpravimo namesto njih, v pomoč pa smo jim lahko tudi pri različnih hišnih opravilih – zamenjamo žarnico ali plinsko jeklenko, odnesemo smeti ... Tudi prevoz ali spremstvo k zdravniku je kdaj lepa gesta, največ pa šteje klepet in to, da za nas niso nevidni. Prostovoljno delo v domu starostnikov ali v bolnišnicah Če želimo svoj prosti čas nameniti drugim, se lahko odločimo tudi za prostovoljno delo. Povežimo se z ustanovami, v katerih bi radi pomagali. Opraviti bomo morali krajše izobraževanje, na katerem bomo spoznali etična načela in vrednote prostovoljnega dela. Pomagamo lahko pri spremstvu bolnikov na preglede, krajšamo čas bivajočim v domovih za starejše ali ostarele obiščemo na njihovih domovih.

Ne spreglejte