Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2015,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 11. 6. 2015, 13.59

8 let

Opravljanje vam bo rešilo življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izmenjavanje informacij o drugih ljudeh služi kot družbeno lepilo, ki vam lahko podaljša življenje in je poleg opustitve kajenja lahko vaša najbolj zdrava poteza.

Robin Dunbar, profesor razvojne psihologije na univerzi v Oxfordu, meni, da ima opravljanje pomembne fizične in psihične prednosti, predvsem pa koristi družbi. Kot je Dunbar povedal na festivalu znanosti v Cheltenhamu, je najbolj pomembna stvar, ki lahko "odloži" smrt, velikost vašega družbenega omrežja, poroča The Daily Beast.

Nehajte kaditi in vzdržujte prijateljstva Najboljše, kar lahko storite za svoje zdravje in dobro počutje, poleg tega, da nehate kaditi, je, da se družite in si pri tem izmenjujete informacije o drugih. Seveda tu obstaja klasična past, saj bo negativno opravljanje, torej širjenje negativnih govoric o neki osebi, imelo ravno nasprotne učinke, saj vas bodo izključili iz vaših družbenih omrežij, kar bo negativno vplivalo na vaše počutje, zdravje in trajanje življenja.

Izmenjava informacij bolj zdrava od vadbe in diet Dunbar je do ugotovitev o pozitivnih posledicah opravljanja prišel prek dveh raziskav, v katerih so ugotavljali, kaj je najbolj vplivalo na okrevanje po srčnem infarktu in kaj po bolezni mater z majhnimi otroki. V obeh primerih se je izkazalo, da so tisti, ki so imeli večji krog ljudi, s katerimi so se lahko pogovarjali, večje možnosti okrevanja, celo večje od tistih, ki so recimo shujšali, jemali določena zdravila, se telesno udejstvovali ali prenehali piti alkohol.

Ne bodite privoščljive zlobe Ker stike z drugimi najlažje vzdržujemo s pogovori, Dunbar sklepa, da pozitivno opravljanje dobro vpliva na zdravje ljudi. Seveda s poudarkom, da niste privoščljive zlobe, temveč zgolj širite neškodljive informacije o drugih. Ko ljudje spremljajo, kdo je s kom, si s tem izmenjujejo informacije, s tem pa se vzpostavi družbeno omrežje, ki svoje težave rešuje kolektivno.

Vsak ima vsaj 50 ljudi, ki bi jih povabil k sebi domov na piknik Po Dunbarju imajo ljudje v povprečju pet najbližjih prijateljev ali prijateljic oziroma članov ali članic družine, 15 najboljših prijateljev in prijateljic, 50 dobrih ("takšnih, ki bi jih povabili domov na žar"), 150 ljudi, ki jih poznamo in okoli 500 znancev in znank, o katerih ne vemo veliko.

Pomembno je ohraniti raven dobrega okusa Ker so prijateljstva krhka, jih je treba stalno vzdrževati, sicer začnejo pronicati skozi omenjene sloje, glavno gorivo pri vzdrževanju pa je opravljanje, po Dunbarju nekakšna igra pokra, ki deluje, če vemo nekaj, kar drugi ne. Pomembno je vzdrževati raven informacij, kdaj pa kdaj posreči s kakšno pikantno podrobnostjo, vendar nikoli ne prestopiti meje dobrega okusa, ki lahko vodi v izobčenje.

Ne spreglejte