Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 10. 2014,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

varanje partnerstvo

Sreda, 22. 10. 2014, 15.19

8 let

Ljudi, ki varajo, prepoznamo na daleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljudje radi prehitro sodimo, a kot lahko sklepamo iz nove raziskave Nathaniela Lamberta, imamo pogosto tudi prav. Pare, v katerih si partnerja nista zvesta, namreč prepoznamo že na daleč.

Raziskava Nathaniela Lamberta, objavljena v reviji Personal Relationships, kaže na to, da je morda kdaj dobro poslušati zunanje opazovalce in opazovalke. Po ugotovitvah Lamberta lahko namreč zgolj na podlagi kratkotrajnega opazovanja o drugih izvemo veliko, tudi to, ali sta si partnerja zvesta ali ne.

Lambert je s sodelavci in sodelavkami naredil dva eksperimenta. V prvem je 51 študentov in študentk v zvezi z anketo podrobno izprašal o njihovih zvezah, tudi o tem, ali so bili čustveno ali fizično nezvesti. Pari so nato dobili nalogo, v kateri je moral eden od partnerjev z zavezanimi očmi po navodilih drugega narisati izbran predmet. Pri tem so jih snemali.

Za ugotovitev potrebujemo le tri minute Posnetke naloge so nato predvajali "objektivnim opazovalcem in opazovalkam", ki so po ogledu morali odgovarjati na vprašanja, kot sta: "Kako verjetno je, da je ta oseba flirtala ali se zapletla še s kom drugim, ki ni njen partner ali partnerica?" in "Kako verjetno je, da je ta oseba imela spolne odnose z osebo, ki ni njen partner ali partnerica?"

Lambert ter sodelavci in sodelavke so ugotovili, da je bila korelacija med oceno nezvestobe zunanjih opazovalcev in opazovalk ter dejansko nezvestobo precej visoka, kar pomeni, da so zunanji opazovalci lahko v zgolj od treh do petih minutah prepoznali, ali sta si partnerja zvesta ali ne.

Nas je evolucija opremila s čutom za iskanje bežnih afer? V drugi študiji so 43 študentom in študentkam dali podobno nalogo, le da so opazovalci presojali tudi to, ali so partnerji in partnerice vredni zaupanja. Opazovalcem in opazovalkam je ponovno uspelo precej natančno presoditi, kdo vara in kdo ne, za kar so očitno zadostovale verbalne in fizične geste, ki so v opazovalcih in opazovalkah sprožile sum. Zmožnost, da prepoznamo ljudi, ki varajo ali niso vredni zaupanja, bi bila logična z evolucijske perspektive, meni Lambert, saj bi se tako lahko izognili izdaji ali pa prepoznali potencialnega partnerja oz. partnerico za kratkotrajno afero. Čeprav so rezultate dobili s pomočjo dokaj majhnega vzorca, so bile ugotovitve udeležencev in udeleženk konsistentne. Če so torej vaši prijatelji in prijateljice sumničavi do vaše boljše polovice, bi jim morda veljajo prisluhniti.

Ne spreglejte