Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2011,
7.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 21. 6. 2011, 7.20

8 let

Kako romantične komedije uničujejo vaš zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Idealizirane ljubezenske zgodbe na filmskih platnih izkrivljajo podobo resničnih in vsakdanjih ljubezenskih razmerij.

Da romantične komedije ne predstavljajo samo bega iz realnosti, ampak predstavljajo tudi resno grožnjo vašemu zakonu, so dokazali znanstveniki univerze v Edinburghu. Romantičnim komedijam posebej očitajo dejstvo, da promovirajo nerealna pričakovanja v ljubezni. Oboževalci filmov, kot sta Pobegla nevesta (Runaway Bride) in Notting Hill, pogosto ne znajo komunicirati s svojimi partnerji, pravijo znanstveniki. Večina teh oboževalcev namreč prevzema obnašanje junakov romantičnih komedij in na podlagi videnega zaključuje, da v ljubezni niso potrebne besede, saj ljubljena oseba čuti, kakšne so njegove potrebe, želje in misli, sicer ne gre za pravo ljubezen. To je predpostavka, ki je popolnoma sprta z življenjsko logiko in načelom partnerskega odnosa, ki poudarja pomen komunikacije za zdrav partnerski odnos. Pogovor in izmenjava misli, tudi nesoglasij, sta osnova odnosa vsakega para. Ljudje na žalost ne znamo brati misli.

Popolnost v seksu je iluzija

Znanstveniki so preučili kar 40 romantičnih uspešnic med letoma 1994 in 2005 ter določili nekaj skupnih imenovalcev, za katere verjamejo, da so neresnični. Med preučenimi filmi so se znašli Imaš pošto (You've Got Mail), Zgodilo se je na Manhattnu (Maid In Manhattan), Načrtovalka porok (The Wedding Planner) in Ko si spal (While You Were Sleeping).

"Zakonski terapevti se pogosto soočajo s pari, ki so prepričani, da bi moral biti seks vedno popoln in da bi moral partner vedno vedeti, kaj si želimo," je povedal dr. Bjarne Holmes iz omenjene univerze.

"Težava je v tem, da medtem ko se nas večina zaveda, da popoln odnos ne obstaja, so nekateri še vedno pod velikim vplivom medijev."

Oboževalci romantičnih komedij verjamejo v usodo V drugem delu raziskave je moralo sto študentov gledati romantično komedijo Igra usode (Serendipity), drugih sto pa dramo Davida Lyncha.

Za tiste, ki so gledali romantično komedijo, so ugotovili, da bolj verjamejo v usodo. Na splošno so prišli do spoznanja, da tisti ljudje, ki radi gledajo romantične komedije, bolj verjamejo v usodne ljubezni.

Kimberly Johnson, ki je tudi sodelovala v raziskavi, je še povedala: "Filmi večinoma zajamejo začetno fazo ljubezni in napačno sporočajo, da se že v tej fazi vzpostavita zaupanje in predanost. V resnici se takšne vezi izoblikujejo šele s časom. Lahko traja tudi nekaj let."

Ne spreglejte