Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2015,
11.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 25. 3. 2015, 11.51

7 let, 12 mesecev

Japonska: poroka le za moškega in žensko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Istospolna partnerstva na Japonskem so diskriminirana, pravice jim bodo priznali le v Tokiu.

Čeprav Japonska velja za razvito državo, je v svojem bistvu precej konservativna. To velja tudi za pravice istospolno usmerjenih. Več kot 70 odstotkov Japoncev meni, da je japonska družba neprijazna do istospolno usmerjenih ljudi, a kljub temu jih kar 52 odstotkov nasprotuje porokam istospolno usmerjenih partnerjev. Tako je vsaj pokazala nedavna anketa Kyodo News.

Priznanje istospolnih partnerstev v eni občini Kmalu pa bodo poroke istospolnih partnerjev dovoljene. Ne sicer povsod na Japonskem, temveč le v eni izmed tokijskih občin, v Shibuju. Če bodo občinski svetniki sprejeli predlog, bodo že konec aprila začeli prebivalcem občine, ki so starejši od 20 let in živijo v dolgoletnem partnerstvu, izdajati posebna potrdila, ki bodo istospolnim partnerjem priznala status, podoben zakonu.

Izdajanje potrdil za prebivalce občine je v skladu z namero, da bi izboljšali enakopravnost in spoštovanje do manjšin. Celo v letošnjem občinskem proračunu imajo postavke, namenjene programom za izboljšanje položaja LGBT-skupnosti, ustanovili bodo tudi poseben odbor za spoštovanje enakopravnosti istospolno usmerjenih.

Župan občine Toshitake Kuwahara si ne obeta le boljše družbe, temveč tudi večji prihodek. Odkar so objavili namero o potrdilih o partnerskih zvezah, naj bi se po poročanju Economista v ta sicer modern in živahen predel Tokia že začeli priseljevati istospolni pari. Kot je za Global Voices dejal novinar New York Timesa Hiroko Tabuchi, bi tako občina gotovo imela tudi ekonomsko prednost. Mimogrede – prav v tem predelu mesta poteka tudi tokijska gejevska parada.

Nasprotovanje vladi in ustavi Če bi sprejeli županovo pobudo, bi imeli namreč istospolni partnerji na Japonskem prvič priznane pravice zakoncev. Sicer jih nimajo, enakopravni pa niso niti pri najemanju stanovanja niti pri zavarovanjih, pogosto jim ne omogočijo niti obiskov partnerja v bolnišnici, saj niso priznani kot družinski člani.

Toda občinska iniciativa je naletela na odpor. Kot je za Economist dejal eden izmed redkih gejevskih politikov na Japonskem Wataru Ishikazu, v njihovi družbi za homoseksualnost velja pravilo "ne sprašuj, ne povej".

Predlogu potrdil o istospolnih partnerstvih nasprotuje tudi japonski premier Shinzo Abe, češ da je protiustaven. V 24. členu japonske ustave je namreč zapisano, da "zakon temelji na privolitvi obeh spolov ter obstaja kot skupno sodelovanje in z enakimi pravicami moža in žene". Člen so v ustavo zapisali leta 1947, saj je predvojna japonska ustava predpisovala, da mora žena za dovoljenje za poroko prositi najstarejšega moškega v svoji družini, prav tako pa ni imela pravice do ločitve. S tem členom so želeli izenačiti enakopravnost moških in žensk, a prav zaradi omembe spolov je zdaj na poti izenačitve istospolnih partnerstev.

"Predloga ne nameravam umaknil zgolj zato, ker ga vlada ne podpira," je za Japan Times dejal župan Kuwahara in dodal: "Menim, da je čas, da tudi vlada spremeni svoje mnenje o teh zadevah."

Poročijo se lahko v Disneylandu Podobno kot v Shibuju so pobudo za priznanje istospolnih partnerstev vložili tudi v največji tokijski občini Setagaja. Že lani je župan Setagaje Nobuto Hosaka na Facebooku zapisal, da je dal pobudo za izdajo potrdil o enakosti partnerskih zvez. "Spoštujem različnost in skušam zaščiti pravice spolnih manjšin," je po poročanju portala Gobal Voices tedaj zapisal župan. Do zdaj sicer še niso uresničili namere o izdaji potrdil, a o tem še vedno razpravljajo.

Japonska je sicer leta 2009 dovolila, da se njeni državljani poročijo z istospolnimi partnerji v tujini. Ker na državni ravni niso želeli izdajati dokumentov, potrebnih za tako poroko v tujini, se je vlada odločila, da to pristojnost prenese na posamezne občine.

Kar zadeva istospolne pare na Japonskem, imajo trenutno možnost, da simbolično sklenejo zakonsko zvezo v templju v Kjotu in v tokijskem Disneylandu, in to celo v Pepelkinem gradu. A seveda so te slovesnosti, kar zadeva pravni red Japonske, nepriznane.

Ne spreglejte