Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 9. 2016,
9.06

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: LTO Sotočje - TIC Kobarid, Thinkstock

Natisni članek

advertorial

Sobota, 24. 9. 2016, 9.06

2 meseca, 2 tedna

Ta konec tedna na Jestival – več kot navaden festival

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: LTO Sotočje - TIC Kobarid, Thinkstock

Jestival | Foto LTO Sotočje - TIC Kobarid

Foto: LTO Sotočje - TIC Kobarid

Kobarid bo spet pokazal, da skriva mnogo talentov, tako kulinaričnih kot umetniških. Če ste ljubitelji domače hrane in rokodelskih umetnin, obiščite Jestival, ki spretno združuje oboje, zato so ga poimenovali kar gastro-art fuzija.

Preplet dobre hrane in umetnosti

V soboto, 1. oktobra, se bo v središču Kobarida, mesteca, ki je znan po bogati kulturni dediščini, odvil že četrti festival okusov in umetnosti Jestival. Dogodek že v imenu skriva, da tukaj ne boste ostali lačni, obljubljajo pa tako hrano za lačne želodce kot za dušo, saj bo poleg slastnih dobrot na voljo tudi bogat umetniški meni.

Umetnost in kulinariko so združili, ker je v teh krajih izredno veliko uspešnih ljudi na obeh področjih. S festivalom pa želijo lokalno umetnost predstaviti ljudem, jih povezati in na takšen način obogatiti prireditve, ki so za nekatere okuse ponavadi preveč klasično gastronomske.

Zvezda dogodka bo …

Poleg bogate ponudbe na stojnicah, ki bodo ponujale lokalne dobrote, pridelke in izdelke, se bo mogoče udeležiti raznovrstnih predavanj, degustacij in drugih delavnic, kjer se boste lahko naučili kakšne nove spretnosti.

Zvezda dneva pa tudi letos ostaja tradicionalna sladica Kobariški štrukelj, ki vas ne bo razočarala, morda pa izveste tudi, kakšen je izvirni recept za to sladko pregreho. Poleg dobrot bo na voljo degustacija izvrstnih slovenskih vin, vse to pa bo spremljala izbrana glasba.

Na Jestivalu vas bodo pričakale številne stojnice, dobro založene z lokalnimi dobrotami. | Foto: LTO Sotočje - TIC Kobarid Na Jestivalu vas bodo pričakale številne stojnice, dobro založene z lokalnimi dobrotami. Foto: LTO Sotočje - TIC Kobarid

Letošnje vodilo festivala: Nazaj v čas!

"Nazaj h koreninam! Nazaj k naravi! Nazaj k pristnim okusom, pravim zgodbam in temeljnim barvam," organizatorji pozivajo na svoji spletni strani. Zato se letos "vračajo v čas, ko smo spoštovali in cenili zdravo, naravno, pristno in temeljno … tako v kulinariki kot v umetnosti, naravi in sobivanju vseh". Če ste za pristno in domače, ta konec tedna torej obiščite Kobarid.

Izziv za obiskovalce: preizkusite se v kuhanju domače marmelade

Obiskovalci, ki imajo radi izzive in se v dogajanje radi vključijo aktivno, imajo tokrat kulinarično nalogo. Na festival lahko vsak prinese svojo domačo marmelado in sodeluje v nagradni igri Naj domača marmelada Jestivala. Najboljša bo prejela posebno nagrado, žrebanje pa bo že isti dan na kobariškem trgu. Več o nagradni igri. 

Se upate v kuhanju marmelade pomeriti s kobariškimi mojstri kuhinje? | Foto: LTO Sotočje - TIC Kobarid Se upate v kuhanju marmelade pomeriti s kobariškimi mojstri kuhinje? Foto: LTO Sotočje - TIC Kobarid

Pustite, da vam dolina reke Soče polepša dan

Dolina reke Soče navdušuje s svojim naravnim okoljem, ki je kot nalašč za sproščujoč konec tedna, kjer lahko vse skrbi daste na stran in si napolnite zaloge energije. Če si želite popestriti obisk Jestivala, si oglejte še:

Kobarid

Najbolj priljubljene kobariške turistične točke so: slap Kozjak, soteska reke Soče, ostaline prve svetovne vojne, arheološko najdišče Tonocov grad ter Kobariški muzej in Muzej sirarstva – povezuje ju Kobariška zgodovinska pot. V bližnjem Breginjskem kotu pa si lahko ogledate ostanke beneškoslovenske arhitekture, na Vrsnem obiščete rojstno hišo slovenskega pesnika Simona Gregorčiča. Blizu je tudi vas Drežnica, ki vabi z romarsko cerkvijo, slikovito Forma vivo in zanimivimi zasebnimi zbirkami.

Kobarid je lepo mestece, ki ga obdaja še lepša narava. | Foto: LTO Sotočje - TIC Kobarid Kobarid je lepo mestece, ki ga obdaja še lepša narava. Foto: LTO Sotočje - TIC Kobarid

Tolmin

Tolmin se nahaja blizu Kobarida, zato lahko postanek naredite tudi tu. Zgodovino kraja in življenje prebivalcev si približajte z ogledom Tolminskega muzeja, ki je znan po spominu na kmečki punt iz leta 1713. V dolini Tolminke obiščite spominsko cerkev sv. Duha v Javorci, ki velja za enega najlepših spomenikov prve svetovne vojne. Navdušila vas bodo tudi priljubljena Tolminska korita, vstopna točka v Triglavski narodni park, mogočni slapovi Volarje, divje grape v Trebuši ter lahko dostopna slapova Beri in Sopota.

Dolina reke Soče nas vedno znova navduši. | Foto: Thinkstock Dolina reke Soče nas vedno znova navduši. Foto: Thinkstock

Več o dolini reke Soče pa na uradni spletni strani www.dolina-soce.com.

Sodelujte z zanimivimi turističnimi predlogi iz Slovenije in se potegujte za bogate nagrade!

Ne spreglejte