Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
8.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MasterCard

Natisni članek

krkavški kamen Hiša Vrešje Krkavče advertorial MasterCard

Torek, 29. 3. 2016, 8.43

2 meseca, 1 teden

Kraj, kjer z mističnim kamnom lahko napovedujejo vreme

Vsebino omogoča MasterCard

Krkavški kamen pa je le ena od zanimivosti Krkavč, prečudovite vasice v slovenski Istri. Oglejte si video našega potepanja po njenih ulicah.

Doživeli smo pravo istrsko pravljico

Puščica na našem izletniškem zemljevidu je tokrat pokazala proti slovenski Obali, sledil je le še razmislek, kateri kraj bomo raziskali tokrat. Krkavče, ki se nahajajo v dolini reke Dragonje, so bila lahka izbira, saj smo že večkrat slišali, da so kot v pravljici. Gre za eno najlepših in najstarejših istrskih vasi, ki hrani čudovite znamenitosti, vredne ogleda.

Krkavške ulice so nas navdušile. | Foto: Krkavške ulice so nas navdušile.

V Krkavčah so našli vzgojni ukrep številka ena!

Krkavški kamen srečate takoj na začetku kraja. Njegova podoba vzbudi domišljijo, saj je v njem vklesana človeška podoba, kar nakazuje na neko božanstvo, ki pa tudi domačinom ostaja skrivnost. Kamen je iz snovi, ki ni značilna za okolico, zato je velika verjetnost, da so ga tja prinesli od drugod. Ne glede na to, ali ga razumejo ali ne, pa so ga vaščani sprejeli za svojega.

Najraje ga imajo starši, ki so našli učinkovit in vedno zanesljiv vzgojni ukrep. Kamen je namreč včasih služil kot sramotilni kamen, zato še danes otrokom govorijo, da jih bodo privezali h kamnu, če ne bodo ubogali. Pavel Goja, naš sogovornik, ki nas je popeljal po kraju, nam je priznal, da je to vedno delovalo – tako nanj kot pozneje na njegove otroke.

 

V vasi imajo zanimivega vremenoslovca

Poleg tega kamen služi kot zbirališče domačinov ob pomembnih dogodkih, ob njem se zberejo in nato skupaj nadaljujejo pot. Še ena zanimivost pa je, da je pravzaprav njihov najbolj zanesljiv vremenoslovec. Smer, od koder veter piha proti kamnu, je namreč vedno zanesljiv pokazatelj, kakšno vreme jih čaka. Če piha v smeri proti cerkvi Marije Roženvenske, bo pihala burja, če pihlja iz smeri Koštabone, se jim obeta zelo lepo vreme, če pa pihlja iz smeri Hrvaške, pa jih čaka dež.

Živi muzej prikazuje življenje, kot je bilo nekoč

Ondina Reja nam je pripovedovala zanimive zgodbe iz preteklosti. | Foto: Ondina Reja nam je pripovedovala zanimive zgodbe iz preteklosti.

Po postanku v središču smo poiskali hišo Vrešje, kjer nas je prijazno sprejela Ondina Reja, lastnica in skrbnica muzeja. Razkazala nam je prostore in okolico ter nam zaupala nekaj zanimivih lokalnih zgodb. Gre za živi muzej, ki se nahaja v obnovljeni kamniti hiši, ta pa stoji na živi skali. V njej turiste sprejemajo vsak dan v letu, jih pričakajo v istrski noši in jih popeljejo po hiši in vrtu.

Zanimiva je zgodba o perici, ki je tu živela in izvir ob hiši uporabljala za pranje perila. Ponj je vsak dan hodila v sosednjo Hrvaško, ga doma oprala in naslednji dan vrnila. Poleg kamna, kjer je prala, si lahko ogledate tudi glavni prostor s kuhinjo, spalnico in klet, kjer so po tradicionalnih postopkih pridelovali moko, olje in vino.

Zakaj je cerkev sv. Mihaela tako svojevrstna?

Vse ulice v Krkavčah pa vas bodo slej ko prej pripeljale do ponosa vseh domačinov, cerkve sv. nadangela Mihaela. Ta je zares svojevrstna, saj je ena redkih vasi na svetu, ki stoji na živi skali. Zgrajena je bila leta 1633, podobo, kot jo ima še danes, pa je dobila leta 1749. Nad njo se dviga čudovit zvonik, ki je v preteklosti služil kot obrambni in stražni stolp pred vpadi Turkov.

Dvorišče pred cerkvijo je glavni postanek ljudi ob pomembnih dogodkih, na njem pa se nahaja mogočna oljka, ki je stara prek 800 let. Če vas zanimajo vaške legende, je to najboljši kraj, da prisluhnete zgodbam domačinov.

Pogled na cerkev nadangela Mihaela, ponos domačinov. | Foto: Pogled na cerkev nadangela Mihaela, ponos domačinov.

Najboljše olivno olje daleč naokoli

Na vijugasti poti do Krkavč se boste naužili lepih razgledov na oljčne nasade, ki pričajo, da je pridelava olivnega olja tu glavna dejavnost domačinov. Ti povedo, da od tega živijo in da pridelujejo najboljše olivno olje. V samem kraju se nahaja več oljarn, v eni od njih so nas gostoljubno sprejeli, razkazali, kako olje nastaja, in nas seveda prijazno pogostili, da smo lahko še sami preizkusili, ali je olje res tako dobro.

Vas zanima, kaj smo ugotovili? Obiščite Krkavče in se prepričajte sami!

 

Ne spreglejte