Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2015,
12.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard Brežice Bizeljsko advertorial

Torek, 12. 5. 2015, 12.41

2 meseca, 1 teden

Baročno mesto, kjer je snemal Jackie Chan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vse, kar Brežicam daje poseben pečat, je nekako povezano z vodo. Mesto na sotočju Save in Krke, ki ima daleč najvišji vodovodni stolp, je bilo nekoč živahno rečno pristanišče.

Staro mestno jedro Brežic na sotočju Save in Krke je zgodovinski biser in prava oaza miru. Brežičani se lahko pohvalijo s tem, da imajo najvišji vodovodni stolp pri nas, ki pa ne služi več svojemu namenu, ampak je v njem kavarna Aquarius. V več nadstropjih lahko spijete pijačo in uživate v razgledih na Brežice. Lani je vodovodni stolp praznoval častitljivo 100-letnico.

Dve ulici – dve mestni žili

Vodovodni stolp, ki nas že od daleč vabi v mesto in ima na vrhu osmerokotni rezervoar, stoji na vogalu osrednje, ulice, Ulice stare pravde oziroma gase, kot pravijo nekdanji ulici obrtnikov.

Vzporedno z ulico obrtnikov vodi Ulica prvih borcev, kjer se nahajajo vse pomembne stavbe, ki jih mora obiskovalec v Brežicah vsaj ošvrkniti s pogledom. To so stara mestna kašča, ki velja za najlepše ohranjeno slovensko kaščo, grajski hlevi, kjer je danes glasbena šola, hiša trgovca Del Cotta, stara lekarna oziroma po novem Santa Lucia, kjer danes pečejo odlične pice. Še dobro, da niso samo na recept. Hiša je ohranila nekdanjo meščansko podobo lekarne, zato je kulinarično doživetje hkrati tudi zgodovinska avantura.

Na severnem delu glavne mestne ulice ob Trgu izgnancev stoji zgodovina v malem. Nasproti nekdanjega Narodnega doma, ki je bil v dobi narodnostnih bojev kulturno in politično središče brežiških Slovencev, na severnem koncu Ulice prvih borcev pa stoji Nemški dom , kjer pa so se zbirali "brežiški Nemci". Med obema stavbama so postavili vodnjak, ki je hkrati tudi spomenik izgnancem, saj so jih leta 1941 iz Brežic veliko izgnali v delovna taborišča po Evropi.

Fotogenični barok, ki je očaral tudi Jackieja Chana

Na začetku Ulice prvih borcev pa nas najprej pozdravi impozantni brežiški grad, kjer je danes Posavski muzej z bogatimi zbirkami kulturne dediščine Posavja in čudovita viteška dvorana, ki je svojo podobo dobila v začetku 18. stoletja. V poslikavah radovljiškega slikarja Frančiška Karla Remba so fantazijski prizori iz grške mitologije. V celoti poslikan prostor, kjer se odvijajo koncerti, je biser posvetnega baročnega slikarstva na Slovenskem.

Slikovit ambient baročne dvorane je očaral tudi legendarnega Jackieja Chana, ki je v dvorani in v maketi dvorane posnel prizore za film Božji oklep (Armour of God, 1986). Veliko akcijskih prizorov so posneli tudi na starem železnem mostu čez Savo in Krko. Niste vedeli, da so Brežice tako fotogenične?

V devetdesetih letih je bil brežiški grad tudi prizorišče snemanja filma Rozenkranc in Gildenstern sta mrtva (Rosencrantz & Guildenstern Are Dead), kjer sta igrala Gary Oldman in Tim Roth. Tudi tretji film iz serije Ducat umazanih, in sicer Smrtonosno misijo (Dirty Dozen: The Deadly Mission, 1987) s Tellyjem Savalasom oziroma Kojakom v glavni vlogi.

Kulinarično-enološki konec izleta v Brežice

Izlet v Brežice smo končali s posebno pokušino vin. Odpeljali smo se do Bizeljskega, natančneje do vasi Brezovica, kjer so nas v podzemnem peščenem svetu pričakale skrivnostne jame repnice.

Nekdaj shramba za pridelke, danes pa so jame primerne tudi za zorenje in shranjevanje vina. Jame repnice Najger so znane daleč naokoli. Prvotna jama je stara 140 let, nato pa so jo v 30 letih razširili v splet podzemnih hodnikov, kjer vsako leto zori 30 tisoč litrov vina. V čarobnem svetu kremenčevega peska smo ugotovili, da bi bila resnična škoda, če bi tistih 30 okoliških repnic, ki so še v uporabi, utonile v pozabo oziroma bi jih prekrila zemlja.

Ne spreglejte