Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2023,
6.52

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

ustvarjanje izobraževanje šolar učenje šola Nazaj v šolo

Četrtek, 24. 8. 2023, 6.52

8 mesecev, 4 tedne

Nepozaben dan, ki si zasluži posebno praznovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
šola otroci starši | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prvi šolski dan je skoraj pred vrati in ker je to res pomemben dan v življenju vsakega šolarja in njegovih staršev, je prav, da ta dan obeležimo s kakšnim posebnim praznovanjem. Če še nimate kakšnih ustaljenih ritualov za to priložnost, vam predlagamo nekaj idej, kako poskrbeti za zabavno pričakovanje prvega šolskega dne.

Otroci bodo veliko lažje zakorakali v šolo, če jo bodo z veseljem pričakovali, zato poskrbite, da bodo skupaj z nami odštevali do tega pomembnega datuma.

šola otroci starši | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Veselo odštevanje

Naj bo prvi šolski dan nekaj, česar se boste vsi skupaj veselili. Izdelajte papirnato "odštevalno" verigo. Vsak dan odtrgajte en člen z verige in predlagajte otroku, naj pove nekaj, česar se veseli v šoli.

Po počitniških dnevih je pred najmlajšimi nova dnevna rutina. Na prvi šolski dan jih zbudite dovolj zgodaj, da se bodo lahko v miru pripravili na odhod, se umili, preoblekli in pozajtrkovali. Naj bo prvi zajtrk v otrokovi šolski karieri še posebej slasten.

Na prvi šolski dan pripravite kosilo in dajte otroku dovolj časa, da vam pripoveduje o svojem prvem dnevu, od prijateljev, ki jih poleti ni videl, do razporeditve učilnice ali kaj so imeli za malico.

zajtrk | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Obvezna fotografija na prvi šolski dan

Prvi šolski dan obeležite s fotografijo malega šolarja. Ta bo lep spomin, lahko pa fotografiranje postane tudi tradicija, s katero boste lahko ponosno opazovali, kako je šolarček odrasel v šolarja. Pripravite lahko tudi napis, ki ga nato z leti spreminjate. Nekaj idej: grem v 1. razred, moj prvi šolski dan, prvič grem v šolo.

Prelevite se v vlogo novinarja in posnemite intervju oziroma pripravite prispevek o svojem šolarju. Članek opremite s fotografijami, lahko pa intervju tudi posnamete. Čez nekaj let bo to lep spomin. Ideje za "novinarska" vprašanja: Koliko si star/a in v kateri razred greš? Kdo je tvoj najboljši prijatelj? Katera je tvoja najljubša risanka, knjiga, igra? Kaj si želiš postati, ko boš velik/a?

Večer prej preberite posebno knjigo ali pripravite praznovanje s plesom, glasbo in priboljški.

Otroci obožujejo, kadar jim pripravimo kakšno posebno presenečenje. Poiščimo nalepke z njegovim imenom in polepimo nekaj potrebščin, da bodo še bolj samozavestno zakorakali v novo šolsko leto.

šola učenec | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Na koncu dneva naredite časovno kapsulo, kamor otrok lahko spravi nekaj predmetov, ki ga bodo spominjale na to, kako je letos preživel prvi šolski dan. Škatlo s drobnimi spominki bo lahko odprl na koncu tega šolskega leta ali pa celo čez več let. S časovno kapsulo boste skupaj obeležili pomembne trenutke v otrokovi šolski karieri.
Ne spreglejte