Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
9.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MIK d. o. o.

Foto: Thinkstock, MIK

Natisni članek

MIK advertorial okna gradnja

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 9.20

2 meseca, 1 teden

Razgled, ki vas drago stane, je lahko tudi cenejši

Vsebino omogoča MIK d. o. o.

Foto: Thinkstock, MIK

okno razgled meesto noč stavba ženska | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prenova oken je investicija v lepšo in varčnejšo prihodnost. V 25 letih lahko prihranite približno 94 tisoč evrov, če v hiši povprečne velikosti zamenjate 60 kvadratnih metrov zasteklitve starih vezanih oken s kakovostnimi okni.

Potreba po vedno nižji rabi energije za ogrevanje stavb vodi v razvoj oken, ki omogočajo nižanje toplotnih izgub in večji izkoristek sončnega sevanja. Stroški ogrevanja so vedno višji, zato se zamenjava neustreznih enoslojnih oken za kakovostnejša po podatkih Gradbenega inštituta ZRMK povrne v dveh do treh kurilnih sezonah. Zato moramo izbrati:

  • okna s čim manjšimi transmisijskimi toplotnimi izgubami,
  • okna, ki čim bolj prepuščajo sončno sevanje,

  • zrakotesna okna.

 

Brez fizike ne gre

hiša stavba okna izračun stroški ogrevanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Snov prepušča več toplote, če je njena površina večja in če je temperaturna razlika večja. Toplotno prehodnost fiziki označujejo s koeficientom U oziroma Uw (window) za okna in Ug (glass) za stekla ter jo merijo z enoto W/m2K.

W/m2K (vati na kvadratni meter po stopinji Kelvina) je koeficient, ki nam pove, koliko toplotnega toka (v vatih) steče na kvadratni meter pri temperaturni razliki ena stopinja Kelvina.

Toplotno prehodnost U = 1 W/m2K ima snov, skozi katero na kvadratni meter površine pri temperaturni razliki ena stopinja Kelvina prehaja en vat (W) toplote.

 

Okno, ki ima manjše steklene površine, prepušča manj toplote

Toplotna prehodnost okna je odvisna od okenskega okvirja, krila in stekla. Energijsko varčni okvirji so debeli 70 milimetrov ali več, sicer pa je toplotna prehodnost okna močno odvisna od vrste stekla, saj so stekla glavni del okenske površine.

Po podatkih Gradbenega inštituta ZRMK je toplotna prehodnost lesenih oken ekvivalentna trikomornemu sistemu pri PVC-oknih.

Les ima relativno nizko toplotno prevodnost, toplotna prevodnost kovin je velika, toplotna prevodnost okvirjev iz plastičnih mas pa je manjša kot pri kovinskih okvirjih.

Toplotna izolacija zasteklitve je odvisna od števila stekel oziroma od števila medstekelnih prostorov in debeline teh prostorov. Vpliv debeline je zanemarljiv. Sodobna okna imajo običajno dvojno ali trojno zasteklitev.

Po pravilniku o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah morajo imeti sodobna energijsko varčna okna toplotno prehodnost (U) največ 1,6 W/m2K.
Za primerjavo: v starih stavbah ta vrednost znaša od 3 do 3,5 W/m²K.

Poiščite okna, ki bodo prijazna do vaše denarnice in počutja

prezračevanje, okno stavba hiša | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od kakovosti oken je torej odvisna kakovost bivanja, zato je treba pri prenovi ali gradnji doma poiskati okna, ki zagotavljajo:

  • nizke toplotne izgube,
  • zaščito pred hrupom,
  • varnost,
  • možnost prezračevanja,
  • obstojnost in
  • preprosto vzdrževanje.

Okna MIK zagotavljajo, da se stavba po stroških za ogrevanje uvrsti v najvarčnejši energetski razred A, in tako prinašajo do 30 odstotkov prihrankov denarja za ogrevanje ali hlajenje.

Visokokakovostna okna MIK zaradi vrhunske tehnologije izdelave in visokokakovostnih osnovnih materialov tesnijo in hkrati dihajo, zato lahko zmanjšate porabo energije oziroma denarja za ogrevanje.

Ko se mora lastnik stavbe odločiti, katera okna izbrati v bogati ponudbi proizvajalcev stavbnega pohištva, mora vedeti, da kakovostna okna PVC, lesena, LES-ALU ali ALU dosegajo že zelo podobne vrednosti zvočne in toplotne izolativnosti.

Energetska izkaznica prikaže, koliko bomo plačevali za toploto

Osnovni namen energetske izkaznice je prikaz toplotnih lastnosti stavbe in prikaz pričakovane višine stroška za energijo. | Foto: Thinkstock Osnovni namen energetske izkaznice je prikaz toplotnih lastnosti stavbe in prikaz pričakovane višine stroška za energijo. Foto: Thinkstock

Namen energetske izkaznice je zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida s povečevanjem energetske učinkovitosti. Stavbo razvršča v enega od devetih razredov (od A do G) energetske učinkovitosti stavbe.

Razred A pomeni najboljšo energijsko učinkovitost, pri kateri se za ogrevanje stavbe porabi najmanj toplote.
Razred G pomeni stavbo, ki je najbolj energijsko potratna.


 

 

Niste strokovnjak za energetsko učinkovitost? Pokličite strokovnjaka!

Sanacija ali obnova objekta ne pomeni le podaljšanja življenjske dobe objekta, ampak tudi izboljšanje kakovosti bivanja v njem, kar se seveda nanaša tudi na energijsko učinkovitost objekta. | Foto: Thinkstock Sanacija ali obnova objekta ne pomeni le podaljšanja življenjske dobe objekta, ampak tudi izboljšanje kakovosti bivanja v njem, kar se seveda nanaša tudi na energijsko učinkovitost objekta. Foto: Thinkstock

Slabo načrtovanje in nekakovostna izvedba obnovitvenih del lahko tudi poslabšata kakovost objekta in posledično oslabita ali celo onemogočita bivanje v njem.

Le dober načrt in usklajenost posameznih faz ter kakovostno opravljena dela zagotavljajo pričakovan rezultat in varčnost objekta ter izboljšujejo kakovost bivanja v njem.

MIK Celje želi svojim strankam zagotoviti kakovostne in celovite rešitve.

 

Strokovnjaki njihove Energetske klinike ponujajo strokovno pomoč in rešitve za sanacijo ali gradnjo objekta. Uredite si topel in varčen dom.

Primer: Hotel Primus z okni MIK postal izjemno varčen

Foto: Grand Hotel Primus, Ptuj | Foto: Foto: Grand Hotel Primus, Ptuj

MIK Celje je vodilni proizvajalec in ponudnik IE2 (investicijskih, energetskih in estetskih) rešitev za posodobitve ali nove zasteklitve objektov v Sloveniji, njihova vizija pa je usmerjena v širitev celostnih rešitev tudi zunaj meja Slovenije.

Z okni MIK so zasteklili tudi Hotel Primus na Ptuju, katerega energetska izkaznica dokazuje, da spada v energetski razred A.

Stroški za ogrevanje hotela, ki ima 1.500 kvadratnih metrov površine:

 

  • letna poraba toplotne energije pred sanacijo: 150 kWh/m2 (približno 22.321 litrov ekstralahkega kurilnega olja oziroma 17 tisoč evrov letno),

  • letna poraba toplotne energije po sanaciji: 31 kWh/m2 (približno 4.613 litrov ekstralahkega kurilnega olja ali 3.600 evrov letno).

Hotel se je po energetskih merilih po sanaciji uvrstil v najvarčnejši energetski razred A, ki sicer predvideva med 25 in 40 kWh/m2 toplotnih izgub.

Med njihovimi pomembnejšimi projekti je tudi prenova hotela Postojnska jama.

Ne spreglejte