SiolNET. Trendi Moda
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako do kariere v svetu mode s pomočjo Instagrama

2

termometer

 | Foto:
Pred splošno razširjenostjo družabnih omrežij je bila vstopnica v svet mode splet naključij, da te je modni agent odkril na ulici. Danes, v dobi interneta, je vse drugače.

Da bi sploh lahko dobili priložnost in pokukali v svet vrhunske mode, je bilo še pred dvema desetletjema potrebne kar nekaj sreče, da ste se ob pravem trenutku znašli na pravem mestu in vas je nekje na ulici zagledal modni agent, ki je bil za povrhu še navdušen nad vašim potencialom.

Danes, v dobi interneta in družabnih omrežij, pa je razumljivo vse drugače. Modni agentje sicer bodoče supermodele še vedno iščejo na ulici, a ta nikakor ni več njihovo edino orodje. Družabna omrežja namreč omogočajo vpogled v katerikoli, še tako odročen delček sveta. Njihove uporabnosti za iskanje novih, drugačnih in zanimivih obrazov se zavedajo tudi velike modne agencije, kot je priznana IMG s pisarnami v kar petih svetovnih metropolah: New Yorku, Parizu, Londonu, Milanu in Sydneyju. Ker ljubijo vaše gene, vas bodo poiskali tudi na Instagramu Med najbolj razširjenimi družabnimi omrežji, ki jih modne agencije uporabljajo za iskanje novih obrazov, je Instagram, ki mu posebno veljavo daje prej omenjena agencija. Ta je zato, da jim iz rok ne bi spolzel prav noben novi talent, za prečesavanje fotografij na družabnem omrežju ustanovila prav poseben oddelek.

We love your genes, Sarah Ellen (@sarah3llen)! She's another awesome Aussie and one of the #IMGirls scouted on Insta! #WLYG

A photo posted by We Love Your Genes (#WLYG) (@weloveyourgenes) on

Decembra lani so uvedli poseben program iskanja novih manekenskih obrazov, ki so mu nadeli značko #WLYG, kar je okrajšava za We Love Your Genes (poslovenjeno: Ljubimo vaše gene). Z njo objavljeno fotografijo označijo vsi uporabniki družabnega omrežja Instagram, ki bi želeli pritegniti pozornost agencije IMG.

Prav vsako fotografijo z omenjeno značko namreč, kot zagotavljajo v agenciji IMG, pogleda eden izmed njihovih agentov in – če ta ustreza tistemu, kar iščejo – z bodočim modelom stopi v stik. Ko te enkrat odkrijejo, je proces enak kot pred dvajsetimi leti Ne glede na razvoj tehnologije pa je proces, ko potencialni model odkrije agent na družabnem omrežju Instagram, enak, kot bi bil, če bi ga srečal na ulici. Kandidate in kandidatke z ustreznimi lastnostmi najprej povprašajo o natančni višini in merah.

Če so tudi te ustrezne, se dogovorijo za sestanek v živo, saj lahko, kot je v enem izmed intervjujev dejala Jeni Rose, vodja modnih agentov pri agenciji IMG, le tako bodočemu modelu in njegovi družini natančno predstavijo, kakšno je delo modela in kaj od njih zahteva. Tako se lahko ti pozneje tehtno odločijo, ali si tega resnično želijo, in podpišejo pogodbo o zastopanju.

Spotted: Awesome Aussie @meowshelbs! ⚫️⚪️#WLYG

A photo posted by We Love Your Genes (#WLYG) (@weloveyourgenes) on

Od decembra lani do danes že več kot sto tisoč fotografij O uspehu poteze agencije IMG priča število fotografij z oznako #WLYG, ki jih lahko najdemo na družabnem omrežju Instagram. Teh se je od sredine decembra lani do danes nabralo že več kot sto tisoč.

A ne glede na impresivno številko je iskanje novih obrazov na družabnem omrežju Instagram za agencijo IMG le eden izmed kanalov, še pove Jeni Rose in doda, da to ne pomeni, da nameravajo drastično povečati število modelov, ki jih zastopajo v svetu.

V dobrih treh mesecih so zahvaljujoč Instagramu pogodbo z eno najprestižnejših modnih agencij podpisala štiri dekleta: Stella Everett, Andrea Van der Westhuizen, Gina Pacak in Bronwyn Fisher. Po besedah Jeni Rose modni agentje končujejo pogovore še s petimi, v procesu evalvacije pa je še približno 30 deklet.

Za mlada dekleta je na prvem mestu še vedno šola, modeling pa hobi Glede na to, da je po besedah Rosove večinski delež potencialnih kandidatk za delo modela starih od 14 do 16 let, pa jim v agenciji dajo jasno vedeti, da je delo modela, dokler ne končajo šole, le hobi. V tem času jih agencija poduči o delu modela in o vsem, kar morajo vedeti, da bodo, ko bodo pripravljene, kar najlažje uspešno vstopile na modni trg. Instagram odskočna deska tudi za slovenskega manekena Dober primer razvoja iskanja modelov s pomočjo svetovnega spleta in družabnih omrežij pa lahko najdemo tudi v Sloveniji, saj je modni agent agencije Immortal models management Tomaž Mihelič manekena Naca Noaha Visočnika odkril prav na družabnem omrežju Instagram. Pozneje se je ta izkazal pri številnih drugih projektih, nazadnje v kampanji za modno znamko Jack & Jones.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin