Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
11.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 11.46

7 let, 12 mesecev

Zaskrbljeni nad cenzuro gledališke predstave na mariborski gimnaziji

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaradi poimenske kritike profesorjev in profesoric so na Prvi gimnaziji v Mariboru umaknili predstavo Generacije. Zdaj so mladim v bran stopili tisti, ki so tam začeli svojo gledališko pot.

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor se je znašla v nemilosti vodstva šole, saj so predstavo Generacije, ki jo je režiral Tin Grabnar, zaradi domnevno žaljivega govora umaknili s programa.

Vodstvo šole je v predstavi videlo žaljiv govor Gre za predstavo, ki je premiero doživela 15. januarja in v kateri so mladi nagovorili odrasle, tako starše kot politiko, policijo, pa tudi profesorje in profesorice. Prav ti nad kritiko na lasten račun niso bili navdušeni; v predstavi so bile izgovorjene izjave dijakov in dijakinj, ki v predstavi ne nastopajo, so se pa v njih z imeni in priimki dotaknili pedagoškega dela. To je očitno vodstvo šole tako zmotilo, da je odpovedalo nadaljnje ponovitve.

Kot nam je povedal režiser predstave Tin Grabnar, so bile s strani vodstva šole v tednu po prvi ponovitvi najprej umaknjene vse rezervacije vstopnic za načrtovane ponovitve, "nato pa smo dobili sporočilo, da se predstava ne bo več igrala. Načrtovana smo imeli tudi gostovanja v drugih krajih zunaj Maribora, ki so bila prav tako odpovedana. Po tem nismo bili več v dialogu. Pojasnilo s strani šole je, da bi lahko v vseh nadaljnjih ponovitvah šlo za možnost nadaljevanja žaljivega govora".

Na potezo Prve gimnazije Maribor so se danes odzvali tudi gledališčniki in gledališčnice, ki so kot članice in člani ali kot mentorice in mentorji sodelovali z gledališko šolo.

Gledališka šola mora biti avtonomna in neodvisna od idejnih usmeritev vodstva šole "Z zaskrbljenostjo spremljamo trenutno dogajanje v Gledališki šoli Prve gimnazije Maribor. Trdno smo prepričani, da mora Gledališka šola PGM ostati prostor svobodnega gledališkega ustvarjanja, razvijanja kritične misli in celostnega gledališkega opismenjevanja mladih. V svojem delovanju mora biti avtonomna in neodvisna od idejnih usmeritev vodstva šole. Člani in mentorji Gledališke šole PGM lahko kakovostno, odgovorno in uspešno delujejo le, če se pri svojem ustvarjanju počutijo varne pred zunanjimi pritiski," so zapisali. "Prav zaradi dozdajšnje možnosti svobodnega ustvarjanja je Gledališka šola PGM postala ena najpomembnejših valilnic ne samo najboljših gledaliških ustvarjalcev, temveč tudi pronicljivih, angažiranih in uspešnih posameznikov, ki delujejo na mnogih drugih področjih. Opozarjamo, da lahko omejevanje izobraževalnih procesov v Gledališki šoli PGM usodno vpliva na slovenski gledališki prostor in razvoj kritičnih mladih."

Tudi negativni odzivi profesorjev pričajo zase Predstava, v katero je bilo vloženega veliko truda in njeno sporočilo sta po režiserjevih besedah trenutno zbanalizirano na "primernost" enega izmed 22 prizorov. "Sama predstava poskuša nagovoriti širšo problematiko odsotnosti oziroma nezmožnosti dialoga med generacijami. Mislim, da je ta tema izredno pomembna in točno zastavljena, kar smo lahko videli po pozitivnih odzivih širše javnosti in velikem zanimanju za predstavo, ki se je kazalo že pred škandalom. Tudi negativni odzivi profesorjev pričajo zase."

Ker jim je šola odpovedala prostor, bi predstava lahko živela le na drugih odrih, o čemer pa je po režiserjevih besedah za zdaj težko razmišljati. "Želimo si, da bi predstava dosegla čim večje število gledalcev, vendar je brez finančne in prostorske podpore o tem trenutno težko razmišljati ..."

Ne spreglejte