Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
13.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 13.34

7 let, 12 mesecev

Veličastno in nepozabno: potovanje Zelenega Jurija po slovenskih pokrajinah (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Folklorna skupina Tine Rožanc je ob svoji 65. obletnici delovanja v soboto pripravila spevoples Zeleni Jurij, muzikal po ljudskih motivih.

Več kot 150 nastopajočih na največjem odru Cankarjevega doma je polno Gallusovo dvorano popeljalo na krožno pot Zelenega Jurija po številnih slovenskih pokrajinah.

Osrednji lik dogajanja je bil Zeleni Jurij, ki ga je igral Gregor Volk. V izročilu je Zeleni Jurij imenovan tudi kot Šenturij, Jurek, Jarilo ali Vestnik, v Sloveniji pa je poznan predvsem kot prinašalec pomladi, njegova krožna pot pa biva in potuje med letnimi časi.

Nesojena ljubezenska zgodba Na odru Gallusove dvorane je bila predstavljena nesojena ljubezenska zgodba med Zelenim Jurijem in njegovo sorodno dušo Maro, ki jo je upodobila Karin Možina.

Zgodba, ki predstavlja le drobec obsežnega gradiva o Zelenem Juriju in plod večmesečnega izčrpnega raziskovalnega dela Folklorne skupine Tine Rožanc, je bila vpeta v različne odrske postavitve in glasbene medigre, Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti pa je prevzel vlogo veznega člena in komentatorja dogajanja.

Od Prekmurja do Primorske Zeleni Jurij je svojo pot začel v Prekmurju, kjer je usoda prvič prekrižala poti Zelenega Jurija in Mare. V gorenjskih plesih je skušal Jurij Maro očarati, njeno naklonjenost pa mu je uspelo pridobiti po potovanju na Koroškem.

Dogajanje se je nato preselilo v Ljubljano, v urbano kavarniško vzdušje, v obdobje med obema svetovnima vojnama, ko je srečo mladega para skalila novica o odhodu Jurija k vojakom. Zgodba se je po glasbeni medigri nadaljevala s primorskimi plesi, ko ptički prinesejo žalostno novico o Jurijevi smrti. Na koncu se v zgodbi Zeleni Jurij ponovno rodi. Troblje naznanijo pomlad in njegov prihod. Postane božanstvo, vsi se mu poklonijo.

Veličasten poklon Zelenemu Juriju Predstava se je po stopnjevanju zgodbe in plesnih postavitev zaključila veličastno s poklonom Zelenemu Juriju ob zvokih trobelj, petja in spremljavi orkestra več kot 150 nastopajočih v atmosferi polni pozitivne energije.

S sožitjem izvirnih virov - plesnih, pevskih, glasbenih, glasbilnih, oblačilnih - in sodobnih idej je skupina z gosti prepričala občinstvo, da ljudsko izročilo še živi med nami, v srčni in prisrčni obliki.

Ne spreglejte