Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
17.29

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

grafike slikarstvo Mednarodni grafični likovni center

Petek, 25. 4. 2014, 17.29

1 leto

Umetnica Zdenka Golob MGLC donirala 105 del

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Umetnica Zdenka Golob je Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru (MGLC) podarila dela s svoje pregledne razstave, ki jo je imela ne dolgo nazaj prav v tej instituciji.

Pregledna razstava umetnice z naslovom Zdenka Golob, Grafike je bila na ogled od 10. decembra do 16. februarja. Gre za 105 del na papirju. Večinoma so to grafike, male grafike in akvareli, so sporočili iz MGLC.

Razstava je bila umeščena v program ob umetničini 85-letnici, hkrati pa je služila kot poklon avtorici, katere opus še ni doživel večjih javnih predstavitev.

Za umetniško ustvarjanje Zdenke Golob so od začetka značilni formalni dualizem, ki ga najbolj jasno kaže jukstapozicija abstraktnih likovnih prvin in poenostavljenih realnih oblik, ter ljubezen do barve, so zapisali v MGLC.

Golobova se redko zadovolji zgolj z eno različico motiva. Isto ploščo obdeluje toliko časa, da iz nje izlušči vse, kar ji lahko ponudi. Nastanejo odtisi vmesnih stanj, z uporabo barve pa isti motiv dobi še različne atmosferske učinke. Med drugim je bila tudi ena prvih umetnic, ki so za svoje ilustracije uporabile kolažiranje z različnimi recikliranimi materiali.

Grafičarka, slikarka, ilustratorka … Grafičarka, slikarka, ilustratorka in pedagoginja Zdenka Golob se je rodila 20. februarja 1928 pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah. Obiskovala je meščansko šolo na Lenartu, pozneje trgovsko šolo na Ptuju. Njeno šolanje je prekinila druga svetovna vojna.

Po vojni se je zaposlila kot navadna delavka v mariborski tekstilni tovarni MTT, kjer je delala tri leta. V tem času je obiskovala slikarske tečaje, ki so jih prirejali mariborski likovniki, in ob njih je zrasla ideja, da bi se vpisala na akademijo za likovno umetnost v Ljubljani.

Študirala je v razredu profesorja Gojmirja Antona Kosa. Po diplomi leta 1954 se je družina najprej preselila v Novo mesto, nato nazaj v Ljubljano. V tem času je veliko ilustrirala. Leta 1968 je dobila status svobodne umetnice. Leta 1979 je za razstavo, ki jo je leto prej pripravila za galerijo Labirint v Ljubljani, prejela nagrado Prešernovega sklada.

Ne spreglejte