Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
11.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 11.16

7 let, 12 mesecev

Predstava, ki kaže utrinke naše norosti, egoizma in lepote

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Dobrodošli doma, v svetu norosti, sprostitev, ulova in (ne)smisla," z besedami vabijo ustvarjalci predstave Sezona lova, koreografa in plesalca Milana Tomašika.

Mednarodno priznani slovaški plesni ustvarjalec, ki živi in ustvarja v Sloveniji, Milan Tomašik pravi, da je vsaka predstava nova predstava, saj magične formule in ključa za njeno nastajanje ni. Vsaka ima svoje zakonitosti in principe. "Tokrat smo preizkušali meje zmogljivosti, kjer igra med različnimi napetostmi in sprostitvami ustvarja zanimiv ritem, ki ponuja konkretno vsebino. Spraševal sem se, kako na novo postaviti telo, ki bi proizvajalo specifično gibalno kakovost, pri tem pa ne ponujalo zgolj ene zgodbe ali pomena."

Nastala je predstava Sezona lova, kjer je princip lova, torej napetosti in sprostitve, zamrznitve in bliskovitosti, opreznosti in hitrosti, prisotnosti in izničenja, akcije in reakcije, ponotranjen. Navzven pa deluje kot "spopadanje" med plesalci, ki daje vpogled v telesno strukturo in posameznikovo dojemanje samega sebe, drugega in skupine. "Vodi v zgodbo, ki presega psihologijo posameznika, lova, skupine. To ni samo zgodba o medsebojnih odnosih, ulovih, če hočete. Je zgodba o svetu in človeštvu. Je proces, ki nam kaže utrinke naše norosti, egoizma, ranljivosti, trenutke lepega," so med drugim zapisali o odrskem plesnem delu. V njem pa ne manjka niti humorja, ironije, tekmovanja in presunljivih duetov in solov.

Močna glasba ob močnem gibu Avtor predstave Milan Tomašik je ob močnem gibu in koreografski kompoziciji uporabil kompleksno glasbo sodobnega slovaškega skladatelja Vladimirja Godarja.

Za plesalke in plesalce, s katerimi je sodeloval, to so Jan Rozman, Alessandro Sollima, Tina Valentan, Špela Vodeb in Aja Zupanec, pa pravi, da je bilo užitek delati s tako prijetno skupino plesalcev, ki so mu kot "koreografu ponujali lastne rešitve in številne možnosti, ne glede na to, da je bilo teh včasih že preveč".

Po predstavi še film V Španskih borcih, kjer se danes, 3. novembra, ob 20. uri obeta ponovitev plesne predstave Sezona lova, bo tej sledila še projekcija dokumentarno-plesnega filma Off-Beat Live Stanislava Dobaka in Milana Tomašika.

Film predstavlja ustvarjalni proces nastajanja istoimenske predstave, ki je premiero doživela v slovaškem narodnem gledališču v Bratislavi. Pozornost je posvečena razmerju med avtorjem predstave, koreografom in plesalcem Milanom Tomašikom, in bratislavskim glasbenim ansamblom Cuore Barocco.

Ne spreglejte