Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
17.56

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Metelkova

Četrtek, 24. 7. 2014, 17.56

5 let, 7 mesecev

Podnevi Metelkova privablja večinoma turiste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Metelkova mesto, ki prave barve pokaže ponoči, ko vrvi od glasbe in zabave željnih ljudi, s svojo barvitostjo tudi podnevi privabi nekaj ljudi, predvsem tujih obiskovalcev prestolnice.

Na prvi pogled ponuja le zaprta vrata klubov, kot sta Gala hala in Jalla Jalla, a na dvoriščih vseeno posedi kakšen ustvarjalec, ki se v miru predaja svojemu delu. "Podnevi Metelkova večinoma privablja turiste, ki si jo želijo v miru ogledati," je za STA pojasnil prodajalec, ki na dvorišču nasproti Menze pri koritu prodaja afriške bobne in obleke. "Življenje se začne pozneje, proti večeru, ko pride kdo na pivo," je dodal.

V miru si je Metelkovo želel ogledati tudi Borja Hernandez iz Španije, ki pravi, da je kulturna enklava, ki je zrasla iz nekdanjih vojašnic, drugačen, alternativen, poseben prostor, ki ga ni videl drugod po Evropi. "Ni boljša ali slabša od drugih delov mesta, je pa drugačna in všeč mi je," je dodal mladi ljubiteljski fotograf, ki ga privlačijo "metelkovsko" okrašene stene poslopij.

"Metelkova je drugačna od drugih delov mesta. Na zunaj je videti nevarno, znotraj zidov pa je turistično zelo zanimiv prostor," pa je svoje videnje razložil Senol Ozgur, ki je v Slovenijo prišel iz Turčije.

"V Turčiji imamo nočne klube in zbirališča, kjer se družijo mladi, ampak ničesar podobnega in ne tako dobrega, kot je Metelkova," je dejal kljub temu, da pravega dogajanja v avtonomni kulturni coni še ni spoznal, saj še ni imel priložnosti, da bi jo obiskal zvečer.

Nekoliko bolj živahno je v dnevnih urah le v neposredni bližini hostla Celica. Kot so pojasnili za STA, so njihove celice večinoma zapolnjene, a vsak večer za naključne obiskovalce ostane še kakšna postelja.

Vojašnice, nekoč v lasti JLA, so bile zapuščene po umiku vojske in razglasitvi slovenske neodvisnosti leta 1991. Leta 1993 se je skupina umetnikov in aktivistov odločila, da jih zaskvota.

Ne spreglejte