Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 3. 2014,
15.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 27. 3. 2014, 15.00

8 let, 5 mesecev

Po zgodovini Ljubljanskega gradu s kostumiranimi liki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na Ljubljanskem gradu bodo aprila "pognali časovni stroj" - nov program vodenih ogledov, namenjen domačim in tujim obiskovalcem.

Kot je za STA dejala Janja Rozman Raubar iz zavoda Ljubljanski grad, bo ogled ponudil šest časovnih postaj, ki so mejniki v zgodovini gradu. Poleg grajskega vodnika jih bo predstavilo še šest parov kostumiranih likov.

Projekt Časovni stroj ponuja pregled zgodovine gradu, od Emone do mestnega simbola, kar Ljubljanski grad danes je, je pojasnila Rozman Raubarjeva. Potovanje v zgodovino oziroma voden ogled uvede postaja ob vodnjaku, ki je bil v času Emone posvečen Aequorni, lokalni boginji, ki so jo častili v okolici Barja. Obiskovalce na tem mestu nagovorita animator oziroma kostumirana lika rimskega vojaka in svečenice.

Druga postaja predstavi najznamenitejšo legendo iz zgodnjega srednjega veka – legendo o sv. Juriju, na tretji, ki je postavljena na grajsko dvorišče, pa lik, ki upodablja Friderika III. Habsburškega, spregovori o gradu, ki ga je postavil in je še danes ohranjen v tej obliki.

Obdobje Ilirskih provinc skušata obiskovalcem približati tipični predstavnik, Napoleonov vojak, in nuna bolničarka, ki je oskrbovala vojake v bolnišnici na gradu. Predstavljeno pa je tudi najbolj temačno obdobje gradu – kaznilnice v 19. stoletju. Tu obiskovalci srečajo "italijanskega karbonarja" in "obsojenko". Za karbonarje, pripadnike italijanskega tajnega gibanja, so, kot je povedala grajska vodnica Anka Hančič, veljali strožji pogoji, med drugim so morali biti zaprti v samicah. V grajskih zaporih se je med drugim znašel tudi pisatelj Ivan Cankar kot politični nasprotnik Avstro-Ogrske.

Ogled se konča z načrti, ki jih je imel ljubljanski župan Ivan Hribar. Leta 1905 je od tedanje Avstro-Ogrske odkupil grad, ki je bil odtlej v občinski lasti. Zaradi stanovanjske stiske po velikonočnem potresu v Ljubljani je dal grad preurediti v stanovanja. Najbolj znan načrt o prenovi Ljubljanskega gradu je delo arhitekta Jožeta Plečnika. Načrt, imenovan Slovenska akropola, ni nikoli zaživel. Popolna prenova gradu se je začela po letu 1963, ko so zadnji stanovalci dobili stanovanja v mestu.

Vodene oglede bodo začeli v začetku aprila. Do junija bodo potekali le ob koncih tedna dvakrat dnevno, poleti, vse do septembra, pa bodo oglede pripravili štirikrat dnevno vse dni v tednu.

Ne spreglejte