Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
13.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 19. 5. 2015, 13.05

7 let, 12 mesecev

Otroci, berite, ker se vam bo obrestovalo. Starši, bodite jim za vzgled.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Knjigo Otroci sveta podtaknite tudi svojim staršem, da bodo skupaj z vami spoznali, da svet ni tako strašen," je nagovorila mlade bralce slovenska pisateljica Janja Vidmar.

Janja Vidmar je bila danes prisotna na tiskovni konferenci društva Bralna značka Slovenije –ZPMS, ki letos že 12. leto v okviru zbirke Zlata bralka/zlati bralec podarja knjižna darila vsem zlatim bralcem v osnovnih šolah, torej bralcem, ki so vseh devet let brali za bralno značko.

Letos bodo vsi zlati bralci, mentorji branj in šolske knjižnice prejeli knjigo Otroci sveta, prej omenjene avtorice Janje Vidmar in Benke Pulko. Od leta 2003/2004 so dvanajstim generacijam zlatih bralcev podarili že 266.500 knjig.

Svet je pisan in ne bel Zoran Janko, član uprave Telekoma Slovenije, družbe, ki s svojo zvesto podporo omogoča, da lahko govorimo o prvi in najdlje trajajoči vseslovenski knjižni darilni akciji, je v uvodnih besedah poudaril pomen branja.

Predsednica Bralne značke Slovenije Dragica Haramija, ki je vodila tiskovno konferenco, je takoj seveda omenila, da se lahko Zoran Janko pohvali, da prihaja iz prve generacije bralcev Bralne značke iz OŠ Prevalje.

Branje s potovanjem Popotnica in pisateljica Benka Pulko je v nadaljevanju poudarila, da je znanje, ki ga je dobila skozi branje knjig v šoli, unovčila skozi potovanja po svetu.

"Po koncu študija in pri tridesetih letih se mi je zdelo, da je pravi čas, da svojo ljubezen do motorjev in potovanj združim. Ko sem se na potovanju naučila živeti z manj denarja, sem tako zunaj preživela pet let. Otroci so bili moji najljubši sogovorniki. Z njimi sem preživela ure in ure ter jih med njihovo zavzetostjo fotografirala."

Najprej je iz njenih fotografij nastal koledar, ki ga še vedno pogosto opazi po slovenskih osnovnih šolah. Kot popotnico za branje pa je nadaljevala v slogu Zorana Janka: "Po duši sem popotnica, zato bom rekla, da se brati splača, potovati pa tudi."

Majhni strahovi pred širnim svetom Janja Vidmar je nekaj dodala o nastanku njune knjige. Njuno sodelovanje je potekalo tako, da je Benka Pulko izbrala državo ter fotografijo, ona pa si je zamislila zgodbo. "Osemnajst zgodb iz knjige je zorelo v vseh mogočih okoliščinah in vedno med gibanjem."

Na vprašanje, katera Belkina fotografija jo je najbolj navdušila, pa je odgovorila: "Seveda naslovna. Ta fotografija deklice iz Namibije. Tako samozavestnega, samozadostnega pogleda še nisem videla pri nobenem izmed slovenskih otrok in samo želim jim, da bi lahko na svet gledali s tako odprtimi očmi."

Mentorica Mojca Štih Ferle iz OŠ Martina Krpana iz Ljubljane je razkrila, da njeni učenci najraje segajo po sodobnih besedilih in delih, v katerih se lahko poistovetijo z otroki iste starosti. "S pomočjo knjige se učijo na tujih napakah in samo upamo lahko, da bodo zaradi tega delali manj svojih."

"Zelo ponosno berem knjige" Dve njeni devetošolki pa sta z resničnim navdušenjem dokazali, da branje med mladimi ni nekaj, kar bi se sramovali. "Kje pa. Zelo ponosno berem knjige in za njih navdušujem prijateljice in sošolke," razloži Amelisa, Melita pa dodaja, da je branje najbolje izkoriščen čas ter da je knjiga njena najboljša prijateljica, saj ji velikokrat ponudi misli za življenje.

Ne spreglejte