Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2015,
10.42

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Simona Semenič Drama

Petek, 24. 4. 2015, 10.42

4 leta, 9 mesecev

O občutku nemoči 20 let po osamosvojitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Drama končuje sezono z uprizoritvijo igre Simone Semenič v režiji Primoža Ekarta z naslovom medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti.

Nocoj bo v Mali drami premiera krstne gledališke uprizoritve igre medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti, s katero bo SNG Drama Ljubljana zaokrožila sezono, namenjeno identiteti.

Medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti je večplastna igra, ki ne preseneča zgolj na oblikovni ravni, temveč tudi spretno dosega občutljive nevralgične točke sodobne slovenske in ne samo slovenske družbe. Igra vzbuja pozornost že z nekoliko daljšim naslovom, ki se ne začenja z veliko začetnico. S tovrstnimi gestami dramatičarka Simona Semenič subverzivno posega v celo tako rigiden sistem, kot je pravopis. Naslov nadalje sugerira svojevrstno temporalnost – dogajanje igre naj bi bilo umeščeno v čas "medtem ko skoraj rečem še", v nekakšno vmesnost torej, preden prvoosebna pripovedovalka skoraj izrazi željo po še, so zapisali v SNG Drama.

Dramo je Simona Semenič napisala leta 2011, ko je Slovenija praznovala 20-letnico osamosvojitve. Ravno ta obletnica, politično dogajanje leta 2011 s prihajajočimi volitvami, pa jo je motivirala za pisanje. "Leta 2011 me je bilo strah. Spomnim se, da sem na letalu brala Vena Tauferja, članek na temo 20¬-letnice; ob tem sem jokala. Vse, kar so si pred osamosvojitvijo zadali in želeli – človekove pravice in svoboda –, vse to se je v 20 letih sfižilo," pravi avtorica.

Režiserja Primoža Ekarta je v besedilu Simone Semenič privlačila tema moči in nemoči in vse, kar iz tega izhaja. "V besedilu gre za vojno v širšem pogledu, gre pa tudi za odnos med moškim in žensko. Tudi v odnosu med njima gre za izkazovanje moči moškega nad žensko, te moči so v Simoninem besedilu zelo prepletene. Jaz sam pa čutim to nemoč na politični ravni, kot državljan," je povedal na novinarski konferenci.

Pri pisanju je avtorica želela napisati pravljico, da bi bila zgodba čim bolj preprosta, popolnoma stereotipna. Kot pravi dramaturginja Eva Kraševec, ima pravljični okvir jasen namen. Gre za prikaz nemoči na intimni in družbeni ravni, ki izhaja iz vprašanja, kako doseči vidnejše družbene spremembe; gre za poskus konfrontacije s svetom, v katerem glede na trenutne okoliščine še ni mogoče ničesar zares spremeniti. V uprizoritvi igrajo Silva Čušin (Sofija), Janez Škof (Vladimir), Klemen Slakonja (Bogomir), Klemen Janežič (Branimir), Maja Sever (Vera), Barbara Cerar (Nada), Tina Vrbnjak (Ljuba) ter v alternaciji Mitja Tavčar in Uroš Nemanič (Bobnar).

Gledališki list spremlja tudi kratek film, ki povezuje intervjuje z Brankom Sobanom, Svetlano Slapšak, Tanjo Lesničar Pučko, Suzano Tratnik in Anejem Korsiko. Pri nastanku uprizoritve so sodelovali tudi scenograf Branko Hojnik, asistentka scenografa Urša Vidic, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe Mitja Tavčar, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, lektor Arko in hospitantka Brina Rafaela Klampfer.

Ne spreglejte