Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 1. 2016,
19.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Društvo slovenskih pisateljev Ivo Svetina Božo Repe Milan Kučan Aleš Debeljak Svetlana Makarovič

Petek, 8. 1. 2016, 19.47

7 let, 12 mesecev

Literati opozarjajo: Sežig knjig je simbolno in nevarno dejanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pisateljska pobuda 5 pred 12 je na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) pripravila pogovor s protestno noto proti sežiganju knjig.

Nekdanji in zdajšnji predsednik DSP Veno Taufer in Ivo Svetina sta menila, da je bil sežig knjige Boža Repeta o nekdanjem predsedniku RS Milanu Kučanu simbolno dejanje, Aleš Debeljak pa je opozoril na njegovo nevarnost.

Požig knjig sodi v "ropotarnico preteklosti" Po besedah pesnika Borisa A. Novaka, ki skupaj s Svetlano Makarovič, z Drago Potočnjak in Dušanom Šarotarjem pripravlja srečanja pisateljske pobude 5 pred 12, sodi požig knjig v "ropotarnico preteklosti".

Zato, kot je poudaril, ne čudi, da tovrstna dejanja po kazenskem zakoniku niso sankcionirana. Tako izprijenih dejanj ne predvideva noben zakon, prav tako se snovalcem slovenske ustave še sanjalo ni, da bi se lahko pojavila, je poudaril pesnik, ki je sežig knjig označil za enega največjih zločinov nad pisatelji in pisanjem.

Simbolično in kruto dejanje, ki ga je treba obsoditi Taufer je dejal, da ga je novica zelo prizadela, saj ga je spomnila na naciste, ki so požigali knjige, pa tudi na politične igre in spletke, ki so se začele pojavljati takoj po osamosvojitvi Slovenije.

Ob tem je spomnil na dosjeje, ki jih po njegovih besedah ni uničeval le komunistični sistem, pač pa pozneje tudi pripadniki drugih političnih struj. Kot je poudaril, je vsakršno uničevanje dokumentov časa simbolično in kruto dejanje, ki ga je treba obsoditi.

Svetina je spomnil na Cankarja, ki je v Hlapcih o Slovencih zapisal, "da so tista drhal, ki je na Slovenskem ostala po tem, ko so pregnali protestante". Dejanje tako imenovanih domoljubov je ocenil kot jasno obliko fašizma, notoričnega sovraštva in sovraštva do samih sebe.

Simptom barbarizacije slovenskega prostora S predhodniki se je strinjal pesnik in sociolog Debeljak, ki v simboličnem dejanju vidi gesto sovražnega govora, le "da so namesto besed spregovorili plameni". Sovražni govor ocenjuje kot simptom barbarizacije slovenskega prostora, bolj pa ga skrbi podlaga za stvarna dejanja, ki sledi iz simbolnega.

"Kjer zažigajo knjige, so naslednji v vrsti ljudje," je poudaril. Zato so v takih primerih po njegovem mnenju prej na vrsti solze, ki kličejo po spremembi, kot precej bolj običajna apatija.

Izgovora za sežig knjig ni "Če smo lahko za žičnate ograje izgovor iskali v politiki Evropske unije, pa izgovora za sežig knjig ni," je bila kritična Draga Potočnjak. Slovenija je s tem "postala država, kjer sami sebi sežigajo knjige," je dejala Potočnjakova, ki meni, da je akcija delo poziva nekaj članov SDS.

Šarotarja kot Slovenca judovskih korenin, ki živi v pretežno protestantskem prekmurskem okolju, je ob tovrstnih dogodkih strah. Boji se, da to "ni le slika zmešane sedanjosti".

Novak je med drugim povedal, da je okrožnemu državnemu tožilstvu podal vprašanje, če v zvezi z dogodkom potekajo kakšne preiskave, a sklepa, da se z zadevo ne nameravajo ukvarjati.

Ne spreglejte