SiolNET. Trendi Kultura
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dolgo življenje Marianne Ucria

3

termometer

Ko prebereš Dolgo življenje Marianne Ucria, si lahko samo srečen, da si se rodil v tem času in tem prostoru. In da lahko misliš in govoriš, kar te je volja.

Avtorica: Dacia Maraini Izdala: Cankarjeva založba - Založništvo Cena: 27,95 €

Kniga prikazuje življenje na Siciliji v prvi polovici 18. stoletja. Marianna je hči bogatih staršev, ki ne sliši in ne govori. Njeno sporazumevanje poteka samo preko napisanih lističev, zato se za razliko od drugih deklet svojega časa hitro nauči pisati in brati. Ko jo pri trinajstih letih poročijo z ostarelim stricem in postane stroj za rojevanje otrok, si otopelost in praznino lajša z branjem številnih knjig, tudi takih, ki so bile za tisti čas bogokletne. Tako si "mutavka", kot jo kličejo, ustvari čisto svoj svet, v katerem je prostor tudi za svobodnejše misli, kot jih dovoljuje tradicija, v katero je vpeta. In ko začuti še privlačnost do brata svoje služabnice, ki je pri možu ni nikoli čutila, se začno stvari zapletati.

Čeprav je roman gosto tkan s podatki in osebnostmi iz italijanske zgodovine, dobro odseva duh tistega časa, v katerem je bilo dekletom namenjeno rojevanje od dvanajstega leta naprej, druga možnost pa je bil odhod v samostan. Ko prebereš Dolgo življenje Marianne Ucria, si lahko samo srečen, da si se rodil v tem času in tem prostoru. In da lahko misliš in govoriš, kar te je volja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin