Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 14.14

8 let

V eno najboljših restavracij na svetu lahko pridete kadarkoli, tudi brez rezervacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Köbenhavnsko restavracijo Noma, štirikrat razglašeno za najboljšo restavracijo na svetu, obkroža severnjaški vrt. Pogled nanj radovednežem približa njeno kulinariko, saj lahko "vstopijo" vanjo.

Glavni kuharski mojster danske restavracije Rene Redzepi zdaj že legendarnega kulinaričnega prostora, kamor prihajajo navdušenci iz vsega sveta, ni želel obkrožiti z rdečim trakom. Znak prestiža in izbranosti ter načina za oblikovanje varovalnega pasu okoli restavracije z dvema Michelinovima zvezdicama, ki je naziv "najboljše restavracije na svetu" revije Restaurant osvojila že štirikrat (letos je na drugem mestu lestvice), je raje nadomestil s severnjaškim vrtom.

V Nomo, kjer je treba mizo rezervirati vsaj dva meseca vnaprej, namreč številni obiskovalci prihajajo tudi nenapovedano. Le da si ogledajo njeno okolico, vanjo vsaj pokukajo, če si že tam ne morejo privoščiti obroka, in tam posnamejo kakšno fotografijo. Postala je atrakcija.

Severni vrt varovalo za goste in vir informacij za radovedneže Z željo, da radovednežev, ki si želijo vsaj za trenutek pogledati v poseben kulinarični svet, ne izključi, pa tudi s pozornostjo, da ti kljub vsemu ne bi motili pokuševalcev v notranjosti, se je kuharski velemojster povezal z arhitekti.

V sodelovanju z danskih studiem Polyform so tako okoli restavracije varovalni pas naredili v obliki vrta. Hkrati pa tako z njim tudi navzven ponudili izhodišča Nomine kulinarike, ki prisega na lokalne sestavine, uporabljene s sodobnimi in kreativnimi prijemi.

Po načelu za vsakega nekaj Skalnati vrt, ki se vpenja v beton in katerega del so zimzelene skandinavske rastline in islandske kamnine, tako zrcali jedi, ki jih ponujajo v notranjosti, so prepričani njegovi snovalci. Prav tako pa tudi upravičuje načelo za vsakega nekaj. Gostom z rezervacijo zagotavlja mir in zasebnost v njihovi gurmanski dogodivščini, tistim brez mize pa vsaj malo približa severnjaški okus Nome.

Ne spreglejte