Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 6. 2013, 13.37

8 let

Sladki konec tedna: ananas v posteljici, prelit z vaniljevim pudingom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ananas, ki slovi kot odličen dodatek k shujševalnim kuram, je že kot samostojna jed odlična sladica, z nekaj popravki pa nas preprosto zasvoji.

Ananas je brezčasni sadež, saj ga lahko kupimo vse leto. Pri nakupu dobrega ananasa nas vodi nos, saj zrel sadež najlažje prepoznamo po zelo intenzivnem vonju peclja. O zrelosti priča tudi lupina, saj se mora ta ob pritisku nežno udreti. Dobro je vedeti, da ga ne moremo uporabljati s kremami in želeji, saj bi se ti utekočinili in postali grenki. Ananasa ne shranjujemo v hladilniku, temveč ga, če še ni zrel, hranimo na sobni temperaturi.

Ta tropski sadež, ki vsebuje kalcij, železo, betakaroten, kalij, vitamin C in magnezij, ugodno vpliva na prebavni trakt, pospešuje celjenje in prebavo, blaži vnetja, znižuje holesterol ter uničuje bakterije in parazite.

V kuhinji se dobro ujame predvsem z rumom, vaniljo in češnjevcem. Ker se odlično ujame s karijem, ingverjem, čebulo in poprom, ga velikokrat uporabljamo tudi pri pripravi glavnih jedi. Odličen je z ribami, perutnino in jagnjetino.

Ananas z vaniljevim prelivom 1 svež ananas 3 jajca 6 žlic sladkorja dve vrečki vaniljevega sladkorja pol stroka vanilje 3 dl mleka 1 dl ananasovega ali pomarančnega soka

Ananas prerežite na pol in ga previdno izdolbite, saj boste kot podlago za serviranje uporabili preostali del. Narežite ga na manjše koščke in ga stresite v ponev, kamor dodate deciliter ananasovega oziroma pomarančnega soka. Ob mešanju postopoma dodajte polovico sladkorja (3 žlice). Kuhajte od 5 do 10 minut, da večina soka izpari, nato pa pustite, da se ananas nekoliko ohladi. Medtem pripravite vaniljevo kremo.

Priprava vaniljeve kreme V posodi stepite jajca, navadni sladkor (3 žlice) in vaniljev sladkor. Vaniljev strok razpolovite in v mleko dodajte polovico postrgane sredice vanilje. Mleko zavrite in ga primešajte sladkorni in jajčni peni. Posodo postavite v večjo kozico z vrelo vodo in stepajte toliko časa, da se zmes zgosti. Ko se krema zgosti, kozico takoj odstavite.

Ananasove kocke servirajte v posteljico iz ananasovega ogrodja in prelijte s toplo vaniljevo kremo. Kot piko na i lahko dodate še stepeno smetano in sladki greh.

Uporabite ostanke ananasa Koščke, ki jih iz posteljice niste lepo izdolbli, lahko uporabite v ananasovem napitku.

tekoči jogurt banana limetin sok zdrobljen led

V mešalniku zmeljite jogurt, narezan ananas, limetin sok, nastrgano lupino limet in zdrobljen led. Po okusu dodajte še sladkor in napitek je pripravljen. Po želji lahko dodate še žlico sladoleda in za gostoto žličko kokosove moke.

Ne spreglejte