Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2016,
14.38

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Oljarna Središče ob Dravi

Natisni članek

advertorial buče bučno olje Oljarna Središče ob Dravi

Sreda, 10. 2. 2016, 14.38

2 meseca, 1 teden

Razkrivamo: prleški oljarji bodo razodeli svoja starodavna znanja

Vsebino omogoča Oljarna Središče ob Dravi

Prelški oljarji, ki se ponašajo s stoletno tradicijo priprave najboljšega bučnega olja, so pripravljeni razkriti svojo skrivnost. Mamljivo dišeče zeleno olje nima zaman vzdevka eliksir mladosti.

Na enem izmed mlinov na potoku Trnava v Središču ob Dravi je pred več kot stotimi leti nastala oljarna Središče ob Dravi. Ta še danes prideluje vrhunsko bučno olje ter druga dragocena olja in dobrote iz bučnih semen. Način priprave je ostal enak, posodobili so opremo in v svoj nabor ponudbe dodali ogromno drugih izdelkov.

Spoznajte velik zaklad evropske kulinarike

Njihov paradni konj je 100-odstotno naravno bučno olje, ki velja za velik, a prevečkrat spregledan zaklad evropske kulinarike. Nad njim se že navdušujejo ljubitelji visoke kulinarike v New Yorku.

Tudi med zvezdniki se je razvedelo, kako vsestransko uporabno olje je to in kako je njegova uporaba koristna za splošno dobro počutje in lep videz kože.

Nanj prisega tudi igralka Gwyneth Paltrow, velika promotorka zdravega načina življenja. Njeno navdušenje je povsem razumljivo. Igralko navdušuje vpliv bučnega olja na videz in dobro počutje.

Gre namreč za vsestransko in kakovostno živilo, ki vsebuje velik del esencialnih maščobnih kislin, veliko vitamina E in selena. Je lahko prebavljivo, bogato z vitamini, minerali, fitosterini in aminokislinami. Ker ima nizko dimno točko, ga je najbolje uporabljati surovega – v solatnih prelivih in namazih, na rižotah in pečeni zelenjavi ter s sladoledom. Primeren je tudi kot dodatek juham in omakam.

Sledite vonju, ki se širi iz oljarne

Poznate omamni vonj bučnega olja? Predstavljajte si, kako vabljivo dišeče je šele v mešalnici olja, kjer se v potokih pretaka sveže zeleno zlato. V oljarni Središče ob Dravi letno proizvedejo 90 tisoč litrov olja.

Kako nastane bogate temno zelene barve? Semena buč golic, ki jih gojijo prav za pridobivanje semen, posušijo v sušilnici in jih očistijo plev, nato jih v oljarni zmeljejo, dodajo vodo in zamesijo maso, ki jo pol ure pražijo pri 90 stopinjah Celzija. V stiskalnici iz spražene mase stisnejo olje.

Za en liter bučnega olja potrebujejo 33 buč oziroma od 2,5 do 2,8 kilograma bučnih semen.

Pot od njive do krožnika

Ne zamudite enkratne priložnosti in izkoristite vabilo prleških oljarjev, ki vam bodo razkazali vso umetnost izdelave bučnega olja in drugih dobrot, ki jih izdelujejo.

Marca vas pričakujejo v obnovljenem in večjem degustacijskem prostoru in v novi, prostornejši trgovini. Z videoprojekcijo vam bodo prikazali celoten proizvodni proces od njive do krožnika in vas pogostili s širokim naborom slastnih dobrot. Vsak obiskovalec bo dobil še brezplačno zloženko z recepti.

Preizkusili boste lahko: - Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija, - paleto hladno stiskanih olj, - bučni in skutni namaz, - čebulo z bučnim oljem, - pražena in osoljena bučna semena, - sladka bučna semena različnih okusov, - bučno rulado in - bučni biskvit.

Po ogledu oljarne še na izlet

Prlekija slovi kot dežela z največ sončnimi dnevi pri nas, kar se pozna pri kulinariki in sončnem značaju ljudi, zato združite ogled središke oljarne z izletom.

Predlagamo:

- ogled zeliščarstva Botanik v Ormožu, kjer vam predstavijo dejavnost, pripravke iz zdravilnih rastlin po tradicionalnih postopkih (zeliščne čajne mešanice, tinkture, mazila, zeliščne likerje) in pripravijo tudi degustacijo (kontakt: Luskovič 051 616 302),

- ogled ormoške vinske kleti P&F, kjer lahko degustirate vrhunska vina iz Jeruzalemskih goric (kontakt: Marko Zidarič 051 315 789),

- ogled jeruzalemske panorame ter odlično hrano v gostišču Vinski hram na Jeruzalemu (kontakt Vinko Brenholc 031 253 067).

Ne spreglejte