SiolNET. Trendi Kulinarika
9,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najboljše slovenske gostilne leta 2016

9,75

termometer

Ocena gostilne: Rožmarin
Foto: Miha First

Tik pred koncem leta smo naredili seznam naših izborov najboljših gostiln po Sloveniji. Tukaj je jagodni izbor.

Preteklo leto je bilo v slovenskem gostinstvu in kulinariki pestro kot že dolgo ne. Množica novih in prenovljenih gostiln ter novih mojstrov, ki so se pojavili na sceni, obeta, da bo prihodnje leto postreglo z novimi favoriti. A na zadnji dan starega leta bomo pogledali nazaj – to so najboljše slovenske gostilne leta 2016.


Ljubljana: Restavracija JB

Restavracija JB Foto: Bor Slana

Prestolnica ima vsekakor najživahnejšo kulinarično sceno v državi. Drži, veliko je lovcev na turiste, pojavilo pa se je tudi kar nekaj zelo zanimivih novih lokalov. Janez Bratovž še vedno drži primat, restavracija JB je institucija, v kateri vse "štima", res pa je, da je konkurenca v Ljubljani vse močnejša – in večinoma tudi cenejša.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln v Ljubljani najdete tukaj.


Okolica Ljubljane: Gostilna Skaručna, Skaručna

Gostilna Skaručna Foto: Matej Leskovšek

Gostilne v okolici Ljubljane so priljubljene destinacije predvsem ob koncih tednov, ko si meščani zaželijo krepkega obilnega obroka brez večjih zapletanj. Tudi Skaručna na neki način spada mednje, od tam vsekakor še nihče ni odšel lačen, a goste hrani na povsem samosvoj, glasen, že kar spektakularen način in s poudarkom na lokalni, sledljivi in ekološki tako jedači kot pijači.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln v okolici Ljubljane najdete tukaj.


Dolenjska in Posavje: Gostilna Repovž, Šentjanž

Ocena gostilne: Repovž Foto: Miha First

Ne le najboljša na Dolenjskem in v Posavju, gostilna Repovž je ena najboljših v Sloveniji. Sestavine so strogo ekološke, jedi pa ravno prav avtorske, da se ne izgubi njihov lokalni pridih. Mladi vodja gostilne je v zadnjih nekaj letih postal gonilo kulinaričnega napredka v teh krajih, ne nazadnje so se tudi pod njegovo taktirko začeli razvijati nekateri najbolj zanimivi tamkajšnji vinarji.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Dolenjskem in v Posavju najdete tukaj.


Kras, Vipavska dolina in Brkini: Pri Lojzetu, Zemono pri Vipavi

Dvorec Zemono Foto: Miha First

Kraji, kjer se mešajo avstro-ogrski in sredozemski vplivi, se prav zato lahko pohvalijo z enako raznovrstnimi gostilnami. Med njimi še naprej prednjači vedno razprodani dvorec Zemono in čeprav je Tomaž Kavčič nedvomno precej zaseden s TV-nastopi, se njegova kuhinja še naprej razvija in nam je zdaj všeč bolj kot kdajkoli.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih najdete tukaj.


Severna Primorska in Goriška: Hiša Franko, Kobarid

Ocena gostilne: Hiša Franko Foto: Miha First

Ni dvoma, da je ob zahodni meji naše države cela vrsta izjemnih gostiln, in ni dvoma, da je Hiša Franko najboljša med njimi – to se zdaj govori že po vsem svetu. Tudi zato je pri Ani Roš že skorajda nemogoče dobiti mizo, pa čeprav je to ena najdražjih gostiln v Sloveniji. A to so sladke skrbi.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na severnem Primorskem in Goriškem najdete tukaj.


Štajerska in Prekmurje: Restavracija Rožmarin, Maribor

Ocena gostilne. Rožmarin Foto: Miha First

Rožmarin je v Mariboru tisto, kar bi v Ljubljani moral biti As. Vrhunsko restavracijo kombinirajo z bolj sproščenim, prej bistrojskim, zdaj steakhouse delom, da o najboljši piceriji v državi niti ne govorimo. Za vsakogar nekaj, torej. Hvalevredno pa je, da v tej kombinaciji restavracija še naprej drži najvišjo raven – skupaj z eno najboljših vinskih kart v Sloveniji.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Štajerskem in v Prekmurju najdete tukaj.


Gorenjska: Krištof, Predoslje pri Kranju

Gostilna Krištof, Predoslje Foto: Ana Kovač

Gorenjska že nekaj časa ni le dežela smučanja in ocvrtih pišk. Zanimivi so radovljiški mojstri z Urošem Štefelinom in njegovo Vilo Podvin na čelu, v zanimivo smer se razvija kranjskogorski Skipass, celo Bled je dobil prav dobro hotelsko restavracijo. Predvsem pa je postalo jasno, da so pri Krištofu, priljubljeni lokaciji zagovornikov vege- in ekoprehrane, še dvignili letvico. Pravzaprav še nikoli niso bili tako odlični, kot so zdaj.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Gorenjskem najdete tukaj.


Obala in Istra: Sophia, Kempinski Palace, Portorož

Sophia, Kempinski Foto: Ana Kovač

Žal je tako, da imajo slovenski obmorski kraji najmanj vznemirljivo kulinarično ponudbo v vsej državi. K sreči se trudijo vsaj v nekaterih hotelih, če je že prva vrsta ob morju rezervirana za kalamare, in k sreči ni daleč do istrskega zaledja, kjer je mogoče najti nekaj zelo zanimivih točk.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Obali in v Istri najdete tukaj.

delitve: 191
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin