Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2015,
8.47

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Žito Zlato polje Maestro testenine okus po dobrem advertorial

Sreda, 30. 9. 2015, 8.47

2 meseca, 1 teden

Kako prepoznate dobre slovenske testenine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Niso vse testenine enako dobre in kakovostne. Pri nakupu bodite pozorni na deklaracijo in sestavine. Preverite tudi poreklo, kupujte slovenske izdelke s tradicijo.

Čeprav so narejene iz samo dveh ali treh sestavin, je razlika med posameznimi kupljenimi testeninami lahko ogromna – tako po okusu kot v kakovosti.

Kako kupiti kakovostne testenine

Ko se boste naslednjič odpravili v trgovino po nov zavitek testenin, preverite najprej deklaracijo in sestavine. Osnoven recept za testenine vsebuje samo dve živili: zdrob in vodo.

Vedno bolj priljubljene postajajo tudi jajčne sestavine, torej v osnovni recept dodamo še jajce.

Poleg poznavanja osnovnega recepta je pomembno, da znate prebrati tudi med vrsticami. Nikakor ne sprejmite drugih dodatkov, priporočamo pa tudi, da izberete testenine, ki so narejene iz najboljšega zdroba pšenice durum, ki v primerjavi z običajno pšenico vsebuje več beljakovin, mineralov in vitaminov.

Testenine imajo posebno mesto v slovenski kulinariki

Ne samo zaradi sosednje Italije, testenine imajo posebno mesto v slovenski kulinariki tako v glavnih jedeh, prikuhah kot prilogah.

Tradicija ljubezni do testenin sega daleč v 19. stoletje, ko smo v Sloveniji dobili prvo tovarno testenin. Leta 1898 je namreč Anton Žnideršič na Bistrškem ustanovil prvo tovarno testenin. To so bili prvi koraki bodočega podjetja Žito, ki pod blagovno znamko Zlato polje svojim zvestim potrošnikom več desetletij, že celih 90 let, ponuja samo najboljše testenine.

Kako se testenine znajdejo v slovenskih jedeh

Poglejmo nekaj receptov, ki so z nami že več desetletij in brez katerih si ne predstavljamo prave slovenske kulinarike.

Grenadirmarš

Jed, ki so jo rade kuhale naše babice in je še vedno dobrodošla tudi v sodobnih jedilnikih.

Sestavine: 30 dag valjanih širokih rezancev Zlato polje 50 dag krompirja 10 dag slanine čebula sol, poper maščoba

Postopek: Krompir skuhamo z olupki ter ga narezanega prepražimo na čebuli in slanini tako kot za pražen krompir. Krompirju proti koncu dodamo še skuhane testenine ter vse skupaj dobro premešamo, posolimo in popopramo. Vegetarijanska različica grenadirmarša je brez slanine, tako nekoliko zmanjšamo vnos maščob.

Grenadirmarš lahko postrežemo kot prilogo ali samostojno jed.

Enolončnica s polžki

Odlična zimska jed na žlico, ki je drugi dan še boljša.

Sestavine: pol kilograma fižola v zrnju dve pesti polžkov Zlato polje kos prekajenega mesa čebula rdeča paprika lovorjev list pelati česen sol in poper

Priprava: Fižol čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan ga odcedimo in prekuhamo v manjši količini vode. Ko zavre, ga precedimo in kuhanje nadaljujemo v novi vodi, v katero dodamo meso. Začinimo, dodamo lovorjev list in kuhamo še dobro uro, dokler fižol ni skuhan. V drugi kozici na maščobi prepražimo čebulo, dodamo mleto papriko in dobro premešamo. Dodamo še stisnjen česen in zeleno. Še malo prepražimo in dodamo na koščke narezane pelate. Vse skupaj kuhamo približno 15 minut.

Polovico kuhanega fižola dodamo v dušeno zelenjavo, drugo polovico pa pretlačimo s paličnim mešalnikom. V kozico s fižolom dodamo dušeno zelenjavo in pretlačen fižol ter vse skupaj dobro premešamo in še malo prekuhamo. Po potrebi še malo začinimo.

Proti koncu v enolončnico stresemo še dve pesti polžkov Zlato polje in počakamo, da se skuhajo.

Goveja juha z rezanci

Tradicionalno slovensko kosilo, brez katerega preprosto ne moremo več.

Sestavine: pol kilograma govejega mesa (bočnik, rebra, stegna) goveja kost od štiri do pet korenčkov zelena peteršilj čebula lovorjev list paradižnik 500 g valjanih jušnih rezancev Zlato polje

Priprava: Meso s kostmi položimo v večjo kozico in ga zalijemo s hladno vodo. Ko voda zavre, poberemo peno, dodamo vso narezano in oprano zelenjavo ter začinimo.

Kuhamo na zmernem ognju, juhi po potrebi dolivamo vodo. Pokrito kuhamo od tri do pet ur.

V drugi kozici ločeno skuhamo rezance Zlato polje in jih dodamo kot prikuho skuhani goveji juhi.

Ne spreglejte