Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2008,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2008, 11.12

8 let

Jogurt - vsestransko uporaben

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z lončkom trdega jogurta iz hladilnika lahko namreč pripravimo omako, solatni preliv, juho ali sladico.

Priljubljenost jogurta se je razširila vse od takrat, ko so nomadi odkrili, da lahko svežemu mleku dodajo le malce včerajšnjega jogurta in tako dobijo svežo porcijo osvežilnega obroka. Obstaja samo en osnovni način za pripravo jogurta in sicer, da vroče mleko zmešamo s pripravljeno jogurtovo kulturo ali z žlico jogurta od prejšnjega dne. Jogurt so nekdaj delali tako, da so pokrito posodo z zorečim jogurtom postavili v škatlo s senom, v posebej izolirano škatlo ali pa v predal za ogrevanje posode v pečici. Za pripravo jogurta uporabimo lahko kravje, kozje, ovčje, posneto ali delno posneto mleko; za razkošnejši jogurt uporabimo mleko, pomešano s smetano za kavo, za gostejši jogurt pa mleku, ki ga uporabimo, dodamo žlico mleka v prahu. Jogurt se spreminja tudi pri hladni temperaturi v hladilniku. V pokriti posodi ga lahko hranimo do 7 dni, vendar se do takrat že lahko začne ločevati ter dobi oster in kisel okus. Dandanes veliko priljubljenost dobivajo sladke ali slane jogurtove pijače, saj se vse bolj zavedamo, da je hladen kozarec jogurta z dodatki prav tako poživljajoč in osvežilen kot jutranja kava ali čaj. V kuhinji srednjega vzhoda in Indije ima jogurt že prav spoštljivo tradicijo. V Turčiji (Ayran) ohlajenemu jogurtu primešajo enako količino vode, malo soli in žličko sveže mete, postrežejo pa ga s kockami ledu.

Od indijske različice jogurtovega pripravka (Lasi) se razlikuje po tem, da lahko vsebuje poljubno kombinacijo oreščkov, sesekljanega suhega sadja, kokosove moke in jedilnih barvil.

Lasi Sestavine: - 300 ml ohlajenega jogurta - 300 ml ohlajenega mleka - 1 žlička vode pomarančnih cvetov - 2 žlički kokosove moke - 1 žlica rozin - 2 žlički sladkorja - kocke ledu - zmlet cimet za potresanje

Stepemo jogurt, mleko in vodo pomarančnih cvetov (lahko je tudi žlička rožne vode) ter primešamo kokos, rozine in sladkor. Nalijemo v dva velika ohlajena kozarca, dodamo ledene kocke in po želji potresemo z mletim cimetom.

Jogurtova juha s špinačo

Sestavine - 500 ml kokošje juhe (ali druge jušne osnove) - 50 g dolgozrnatega riža - 4 žlice vode - 1 žlica jedilnega škroba - 500 ml jogurta - sok 1 limone - 3 rumenjaki - 350 g listov špinače - sol, poper

Kokošjo juho zavremo in v njej 10 minut kuhamo riž, da se nekoliko zmehča ter odstavimo z ognja. Jedilni škrob premešamo z vodo, da dobimo gladko zmes. V kozico vlijemo jogurt, dodamo škrobno zmes in počasi segrevamo, da zavre, pri tem pa neprestano mešamo v isto smer; s tem preprečimo, da bi se jogurt ob prilivu juhe sesiril. Ko jogurt zavre, kozico postavimo na stran in pustimo, da se dodobra ohladi ter šele nato primešamo stepene rumenjake. Nato jogurtovo mešanico zlijemo v juho, dodamo limonin sok in premešamo. Juha naj bo na toplem, vendar ne sme vreti. Medtem špinačne liste 3 minute blanširamo v vreli in osoljeni vodi, da se začnejo mehčati, vendar še ne upadejo. Stresemo jih na cedilo, odcedimo in primešamo juhi. Postrežemo s topli kruhki.

Jogurt je okusen in slasten nadomestek za smetano in se najbolje obnese v sladicah in kolačih. Če ga uporabimo npr. v testu za palačinke namesto mleka, dobimo presenetljiv kiselkast okus, ki je dobro nasprotje sladkemu sadju ali sadni omaki; če pa z jogurtom nadomestimo sladko smetano v razkošnem nadevu za sirov kolač, lahko na koncu slovesne večerje postrežemo z graciozno sladico.

Zapečena marelična krema Sestavine: - 125 g suhih marelic - 200 ml pomarančnega soka - 4 rumenjaki - 2 žlici sladkorja - 150 ml jogurta - 150 ml sladke smetane - 1 vrečica vanilin sladkorja - 90 g rjavega sladkorja

Marelice vsaj eno uro pred pripravo namakamo v pomarančnem soku, potem pa jih stresemo v kozico, počasi zavremo in kuhamo na majhnem ognju 20 minut. Zmeljemo jih v mešalniku. Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Jogurt in sladko smetano damo skupaj z vanilin sladkorjem v kozico in počasi zavremo, nato pa jo med neprestanim mešanjem dodajamo rumenjakom. Skledo postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda ter stepamo, dokler se masa ne zgosti. Marelično zmes razdelimo v 6 nepregornih posodic, čeznje pa jajčno kremo. Ohladimo vse skupaj in postavimo v hladilnik. Segrejemo pečico. Rjavi sladkor potresemo po jajčni kremi in segrevamo v pečici, vse dokler sladkor ne karamelizira. Ohladimo in postrežemo.

Francoski češnjev narastek

Sestavine: - 3 jajca - 3 žlice moke - ščepec soli - ½ žlice zmletega cimeta - 4 žlice sladkorja - sladkor za posipanje - 300 ml mleka - 150 ml jogurta - 2 žlici ruma - 750 g izkoščičenih češenj - 15 g surovega masla

Plitvo nepregorno posodo (oziroma model za pite) pomažemo z maslom. V skledi rahlo stepemo jajca, moko, sol in cimet, dodamo sladkor in stepamo, da postane mešanica bledo rumena in kremasta. Mleko, jogurt in rum zlijemo v kozico in segrejemo skoraj do vrelišča. Vročo tekočino zlijemo na jajčno mešanico in močno stepemo. Češnje razporedimo po pekaču oziroma modelu in jih prelijemo s testom. Na vrh položimo kosmiče masla. Narastek pečemo v pečici 30 minut, da naraste in porjavi. Potresemo ga z mletim sladkorjem in postrežemo vročega ali toplega.

Ne spreglejte