Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
10.07

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Žito Zlato polje Maestro recepti okus po dobrem

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 10.07

2 meseca, 2 tedna

Jesenska kuhinja: jedi z jesenskimi plodovi

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstock

Kateri je vaš najljubši jesenski plod; kostanj, jabolka, buče ali orehi? Uporabite jih za pripravo malce drugačnih sezonskih jedi.

Izkoristimo, kar nam da narava

Jeseni se ljubitelji dobre kulinarike veselijo tudi zaradi težko pričakovanih jesenskih plodov. Le kdo ne obožuje kostanja, domačih jabolk, buč in slastnih orehov? Poleg tega, da so vsi po vrsti odličnega okusa, pa so tudi bogati z vitamini, minerali in drugimi zdravju koristnimi snovmi.

Kostanj ima veliko zdravilnih lastnosti, hkrati pa dobro vpliva na videz kože in splošno dobro počutje. Ima tudi razmeroma malo kalorij, zato nam ni treba imeti slabe vesti, če si ga radi večkrat privoščimo.

Jabolka so jeseni najslajša, zato izkoristite ta čas in zares jejte lokalna in sveža. Jabolka krepijo srce in ožilje ter varujejo pred rakom. Pospešujejo tudi presnovo in odvajajo vodo iz telesa.

Buče niso zgolj za okras ob noči čarovnic, temveč tudi zelo dobre za uživanje. Poleg tega pospešujejo izločanje urina, priporočajo pa jih kot prehrano ljudem, ki jih pestijo bolezni, kot so protin, vnetje ledvic, revmatizem, vnetje sečnega mehurja in sladkorna bolezen.

Orehi so še ena od jesenskih poslastic. So tudi dober vir zdravih maščob, pomagajo pri znižanju maščob in holesterola v krvi, zavirajo nastanek srčno-žilnih obolenj in delujejo protivnetno.

Naj v kuhinji zadiši po jeseni

Vsi jesenski plodovi pa imajo eno skupno lastnost: so odlična sestavina za mnoge jedi. Našli smo nekaj receptov z jesenskim pridihom. | Foto: Vsi jesenski plodovi pa imajo eno skupno lastnost: so odlična sestavina za mnoge jedi. Našli smo nekaj receptov z jesenskim pridihom.

Rezanci z govejim filejem na kostanjevem pireju s šalotko in teranovo omako

Testenine s pridihom jeseni. | Foto: Testenine s pridihom jeseni.

Sestavine za šest oseb: 500 gramov širokih rezancev Zlato polje – Grande, 200 gramov govejega fileja, 50 gramov kostanjevega pireja, dva decilitra terana, dva decilitra goveje osnove, sol, poper Maestro, olivno olje.

Priprava: Goveji file zrežemo na trakce in ga na hitro popečemo na olivnem olju, zalijemo z rdečim vinom in povremo. Kostanjev pire razmešamo v goveji osnovi in zalijemo meso. Zavremo, solimo in popramo ter vmešamo "al dente" kuhane rezance ter serviramo.

Rižota z jurčki in kostanjem

Ste že združili ta dva okusa? | Foto: Ste že združili ta dva okusa?

Sestavine za štiri osebe: 40 dag svežih jurčkov, pet dag šalotke, štiri stroke česna, 320 gramov riža Zlato polje (arborio), dva decilitra belega vina, en liter jušne osnove, tri žlice kuhanega kostanja, ena žlica olivnega olja, šest dag masla, dva ščepca soli, en ščepec mletega popra, en ščepec timijana, en ščepec rožmarina, peteršilj, dve žlici naribanega parmezana

Priprava: Šalotko in česen olupimo in narežemo na drobne koščke. Vejice peteršilja operemo, otresemo in drobno sesekljamo. Jurčke očistimo, obrišemo z vlažno krpo in narežemo na lističe. V kozico vlijemo jušno osnovo, jo zavremo in odstavimo. V kozici segrejemo olivno olje in maslo. Na segreti maščobi med mešanjem pražimo šalotko in ko začne spreminjati barvo, dodamo narezane gobe, ki jih nekaj minut dušimo na zmernem ognju. Dodamo česen, riž in začimbe in vse skupaj na hitro prepražimo.

Nato zalijemo z belim vinom, premešamo in počakamo, da vino izpari. Nato dodamo prvo zajemalko vroče jušne osnove. Premešamo in ko riž popije vso tekočino, ponovno prilijemo zajemalko jušne osnove. Mešamo in prilivamo juho še 25 minut, da se riž dobro skuha. Nato kozico odstavimo, rižoto pa po okusu solimo in popramo. V rižoto vmešamo sesekljan peteršilj, kuhan kostanj in malo masla. Pripravljeno rižoto serviramo na krožnike, potresemo z naribanim parmezanom in postrežemo.

Prosena kaša z jabolki in kostanjem

Odlično za zajtrk ali večerjo. | Foto: Odlično za zajtrk ali večerjo.

Sestavine za šest oseb: 250 gramov prosene kaše Zlato polje ali Natura, 80 gramov masla, en liter mleka, en vaniljev sladkor, 100 gramov sladkorja, en kilogram jabolk, štiri jajca, cimet Maestro, 150 gramov kuhanih kostanjev, ena pomaranča.

Priprava: Mleko zavremo, ga sladkamo s polovico sladkorja in vaniljevim sladkorjem. V oslajenem mleku skuhamo proseno kašo in jo ohladimo. Rumenjake penasto vmešamo s preostalim sladkorjem, iz beljakov pa naredimo sneg. Jabolka naribamo, dodamo narezane kostanje, cimet, pomarančno lupinico in sok pomaranče. Najprej v kašo primešamo rumenjake, dodamo naribana jabolka in potem narahlo vmešamo še sneg. Zlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo 30−35 minut pri 190 stopinjah Celzija.

Jesenska rižota z bučo

Sezonska rižota. | Foto: Sezonska rižota.

Sestavine za štiri osebe: šest dcl jušne osnove (zelenjavne ali kokošje), ena majhna čebula, 12 svežih listov žajblja (nasekljanih), dve jušni žlici oljčnega olja, 170 gramov riža za rižote Zlato polje (arborio), 250 gramov buče, narezane na majhne koščke, 50 gramov masla, sol in sveže mleti poper, 12−16 listov svežega žajblja, dve jušni žlici sončničnega olja in sveže nariban parmezan.

Priprava: Zavrite jušno osnovo. V posodi z debelim dnom na olju prepražite čebulo. Dodajte nasekljan žajbelj in še malce pražite, nato dodajte riž in ga dobro premešajte, da se prekrije z oljem, čebulo in žajbljem. Zalijte s tretjino jušne osnove in kuhajte na malem ognju, dokler riž ne vpije tekočine. Dodajte nasekljano bučo in postopoma dodajajte juho, dokler se riž ne skuha, buča pa zmehča. Ko je rižota skoraj gotova, nekaj sekund cvrite cele liste žajblja na sončničnem olju, da postanejo hrustljavi. V rižoto vmešajte maslo, po želji pa tudi sol in poper. Razdelite na štiri porcije in vsako okrasite s tremi ali štirimi hrustljavimi listi žajblja. Postrezite s sveže naribanim parmezanom.

Bleki z orehi

Se vam že cedijo sline? | Foto: Se vam že cedijo sline?

Sestavine za štiri osebe: 320 gramov blekov Zlato polje − Grande, 80 gramov orehov, strok česna, pol decilitra l belega vina, pol litra sladke smetane, 40 gramov masla, sol, poper Maestro, parmezan.

Priprava: Na maslu zadušimo cel česen, dodamo orehe, prepražimo, zalijemo z vinom in počakamo, da izhlapi. Dodamo sladko smetano, začinimo in počasi kuhamo. Bleke skuhamo v slanem kropu, odcedimo in jih dodamo v omako. Dodamo še nariban parmezan.

Ne spreglejte