Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
13.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 30. 5. 2013, 13.54

6 let, 6 mesecev

Brezmesni ponedeljek: Testenine Sophie Loren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijanski recept s priokusom zvezdništva - domače testenine s paradižnikovo omako in podpisom znane italijanske igralke.

Sophia Loren, ena največjih lepotic in filmskih zvezdnic Italije, se je na vrhuncu svoje slave rada mudila v naši nekdanji skupni državi. Še več, pogosto je bila Titova gostja, smo pred kratkim brali v knjigi Titova kuharica.

Kot prava Italijanka je Sophia seveda veliko in dobro kuhala in menda je rada priskočila na pomoč tudi takrat, ko je bila gostja. Tako je nekoč med obiskom na Brionih Titu pripravila domače testenine, brez bližnjic, iz osnovnih sestavin, njen pa je tudi recept za omako iz svežega paradižnika, ki je ni treba kuhati, si je pa za pripravo vseeno treba vzeti kar 24 ur.

Domače testenine z omako iz svežega paradižnika

(Recept Sophie Loren iz knjige Titova kuharica)

Testenine

1 kilogram ostre moke tip 400 4 jajca pol litra sladkanega mleka ščep soli

Na delovno površino presejemo moko in oblikujemo kup. V sredino z roko naredimo vdolbino, vanjo damo jajca, ščep soli in mleko ter gnetemo približno pol ure. Testo oblikujemo v kepo in jo pustimo počivati eno uro.

Testo razdelimo na 2–3 dele, odvisno od velikosti valjarja in delovne površine, in ga začnemo valjati. Ko dosežemo želeno debelino – od milimeter do milimeter in pol –, je pripravljeno. Glede na namen ga razrežemo na rezance ali uporabimo za lazanjo in podobne jedi.

Če testa ne bomo takoj uporabili, ga osušimo na čistem kuhinjskem prtičku in do uporabe hranimo na suhem.

Omaka iz svežega paradižnika

V skledo damo 1 kilogram sesekljanega paradižnika, peteršiljeve listke in korenino, majaron, kapre, 100 gramov zelenih oliv, 2 drobno sesekljani čebuli, 2 strti glavici česna in žličko majoneze. Vse prelijemo z olivnim oljem in pustimo stati 24 ur. Nato tekočino previdno odlijemo, omako, če je treba, dodatno začinimo in jo polijemo po kuhanih testeninah ali rižu.

Priprava testenin

V lonec natočimo vodo, in ko zavre, dodamo ščep soli ter testenine. Te so kuhane, ko priplavajo na površje. Dodamo žlico olja, da se ne sprimejo. Oplaknemo jih v mrzli vodi, stresemo v servirno skledo in pokapamo z raztopljenim maslom.

Ne spreglejte