Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 3. 2011,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 23. 3. 2011, 9.39

8 let

Bo slovenska kulinarika ostala med najboljših sto?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čez manj kot mesec dni bo znano, ali je restavracija Janeza Bratovža ostala med najboljših sto na svetu oziroma ali se mu je pridružil še kateri Slovenec.

Na slovesni prireditvi v Londonu bodo 18. aprila razkrili, katere restavracije se bodo lahko prihodnje leto dni hvalile z uvrstitvijo na San Pellegrinovo lestvico najboljših restavracij na svetu. Lestvico pod pokroviteljstvom italijanskega proizvajalca pijač in v izvedbi prestižne revije Restaurant so prvič objavili leta 2002, torej bo letošnja jubilejna, deseta po vrsti. Lani je naziv najboljše restavracije na svetu osvojila kopenhagenska Noma pod vodstvom Reneja Redzepija. Prehitela je slovito špansko restavracijo El Bulli, ki je naslov najboljše na svetu odnesla predhodna štiri leta, skupno pa je bila na prvem mestu kar petkrat. Leta 2005 se je na vrhu znašla The Fat Duck pod vodstvom Hestona Blumenthala, leta 2003 in 2004 pa The French Laundry v kalifornijskem vinorodnem okolišu Napa Valley.

Janez Bratovž je prehitel slovitega Ducassa Bolj kot novinec na prvem mestu pa je lani odmevala uvrstitev prvega Slovenca na prestižno lestvico. Na 89. mesto so namreč zapisali ljubljansko restavracijo JB. Prvi mož restavracije Janez Bratovž je za sabo pustil zveneča imena, kot so La Pergola v Rimu, ki se je znašla na 97. mestu, ter dve restavraciji slovitega Alaina Ducassa – londonsko Alain Ducasse at The Dorchester, ki ima kar tri Michelinove zvezdice, ter Le Louis XV. v Monte Carlu. Prva se je uvrstila na 95. mesto, druga pa na 98.

San Pellegrinovo lestvico vsako leto sestavlja več kot 800 strokovnjakov s področja kulinarike in gostinstva. Da bi na lestvici zagotovili pravično zastopanost vseh celin, je globalno kulinarično prizorišče razdeljeno na 27 regij. Vsaki regiji dodelijo predsednika žirije, ki izbere ocenjevalce. Ti oddajo glasove za pet restavracij po lastni izbiri, pri čemer lahko iz svoje regije izberejo največ dve, vsako od njih so morali preizkusiti v zadnjih 18 mesecih, v nobeni od izbranih pa (razumljivo) ne smejo imeti lastniškega deleža.

Lestvica brez formalnih kriterijev Kriterijev, ki bi jih morala restavracija izpolniti za uvrstitev na lestvico, ni. Izbor določa izključno osebni okus tistih, ki glasujejo, in prav zato se na njej znajdejo tako restavracije slovitih kuharskih mojstrov kot bolj sproščene obedovalnice, kot so lokali iz newyorške verige Momofuku. Uvrstitev na lestvico pa za vsako restavracijo ne glede na status pomeni ne le priznanje, temveč tudi odlično promocijo. Čeprav dodatne reklame skoraj ne potrebuje, je tudi Janez Bratovž pripomnil, da se je po uvrstitvi na lestvico pri njem začelo pojavljati občutno več gostov iz tujine.

Ne spreglejte