SiolNET. Trendi Glasba
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znamenita protifašistična pesem v ameriški preobleki #video

0,22

termometer

Marc Ribot, Tom Waits
Marc Ribot in Tom Waits sta priredila pesem Bella Ciao. Foto: Getty Images

Italijanska ljudska pesem, tako delavska himna kot pesem upora proti fašizmu, je dobila novo preobleko - v sodelovanju dveh velikih ameriških glasbenikov je postala kritika politične situacije v ZDA.

Znamenita Bella Ciao je italijanska ljudska pesem, ki je bila konec 19. in v začetku 20. stoletja napev poljskih delavcev v Padski nižini, ki so tam v nečloveških razmerah delali na riževih poljih. Med drugo svetovno vojno so jo znova obudili italijanski partizani in od takrat je Bella Ciao eden najbolj znanih protifašističnih simbolov.

Zdaj pa sta jo priznana ameriška glasbenika, kantavtor Tom Waits in kitarist Marc Ribot, umestila tudi v aktualno politično situacijo. Ribot je namreč danes izdal album Songs Of Resistance 1942-2018 (Pesmi upora 1942-2018), na katerem je tudi priredba pesmi Bella Ciao, ki jo je zapel Waits.

Videospot, ki spremlja Ribotovo in Waitsovo priredbo, je sestavljen iz posnetkov iz Washingtona, od prizorov iz vsakdanjega življenja do posnetkov protestov proti politiki Donalda Trumpa in do zob oboroženih vojakov, ki bi prav tako lahko kaj hitro postali prizor iz vsakdanjega življenja.

Mimogrede, Bella Ciao je v Italiji med drugim odmevala tudi junija letos, ko so jo začeli spontano prepevati potniki letališkega avtobusa, na katerem se je znašel tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini:

Matteo Salvini Novice Italijanskemu skrajno desnemu ministru so na avtobusu zapeli odporniško pesem Bella Ciao #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin