Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2011,
7.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 22. 9. 2011, 7.32

8 let

Prostovoljski duh Boba Dylana v Križankah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Včeraj se je v Ljubljanskih Križankah odvijal sklepni dogodek projekta Bob Dylan – postani prostovoljec. Kar 14 slovenskih glasbenih izvajalcev je preigravalo svoje in Dylanove pesmi.

Sporočilo dogodka je bilo: "Spremembe so možne. Začni pri sebi."

"Želeli smo pripraviti dogodek ob praznovanju 70-letnice Boba Dylana, osebe, ki je v Ameriki prava glasbena ikona, obenem pa smo želeli poudariti tudi evropsko leto prostovoljstva. Izbrali smo 14 slovenskih glasbenikov, ki so priredili Dylanove pesmi, in to so naredili fantastično. Namesto da bi glasbeniki želeli zveneti kot Boy Dylan, Bob Dylan zveni kot oni," nam je povedal Christopher Wurst, vodja odnosov z javnostjo ameriškega veleposlaništva v Ljubljani. Simpatični gospod nam je pojasnil, da je vsaka prirejena skladba povezana z določeno problematiko – preprečevanje nasilja nad ženskami, okoljski problemi, preprečevanje korupcije –, posnet pa je bil tudi dokumentarni film, ki si ga boste lahko ogledali v soboto zvečer na nacionalni televiziji. Na vprašanje, ali so na dogodek morebiti povabili tudi Dylana, je Wurst odgovoril: "Napisal sem mu pismo, vendar mi na žalost ni odgovoril. Verjamem, da je na nek način danes z nami."

Na odru ljubljanskih Križank so se tako med sedmo uro zvečer in polnočjo zvrstili Katalena, Murat & Jose, Mia Žnidaršič, Brina, Severa Gjurin, Chris Eckman, ki je bil glasbeni vodja projekta, svetovno znana operna pevka Sabina Cvilak v družbi z Rokom Golobom, Zoran Predin je preigraval z Gypsy Swing bandom, Peter Lovšin se je boril s Španskimi borci, Laibachi so bili klasično temačni, Niet razgrajaški, Vlado Kreslin z Malimi bogovi pa romantično sanjaški. Glasbeniki so poleg Dylanove priredbe zaigrali še dve skladbi, po večini so bile to vsem poznane klasike. Med starejšimi predstavniki publike je najboljši vtis pustil ameriški "rocker" Chris Eckman, mlajšo generacijo pa so pete zasrbele predvsem ob preigravanju Nietov ter Vlada Kreslina.

"Računajmo drug na drugega" "Herojev ni več, svetovni voditelji pa eden za drugim razočarajo, a verjetno je tudi to v redu. Računajmo drug na drugega," je Dylanovo misel med kratkim govorom povzel Joseph Adam Mussomeli, ameriški veleposlanik v Sloveniji. Dobrodelna sporočila, ki jih je množici v letnem gledališču med premori serviral povezovalec prireditve Jure Longyka, so bila impresivna, pomenljiva in poučna. Večina je kljub temu prisluhnila le glasbi. Poudarimo, da glasbeno-dobrodelno večerjo lahko čez noč le mirne vesti prebavimo in nadaljujemo pot po monotono začrtanih tirnicah, lahko pa skupaj naredimo nekaj za boljši jutri. Odločitev je seveda vaša.

Ne spreglejte