Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 5. 2012,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 5. 2012, 11.40

8 let

Lady Gaga naj odpove koncert v Indoneziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lokalna policija pevko Lady Gaga poziva, naj odpove koncert, ki je v Džakarti napovedan za 3. junija.

Indonezijska skrajna muslimanska skupina Fronta branilcev islama (FPI) je napovedanemu koncertu, ki je del turneje ekscentrične pevke z naslovom Born This Way Ball, že pred nekaj dnevi javno nasprotovala. Napovedali so celo, da bodo mobilizirali 30 tisoč ljudi, ki bodo protestirali proti koncertu Lady Gaga. Dejali so, da bodo pevko pričakali že na letališču. Moti jih njen slog, ki naj bi bil "vulgaren in nedostojen", zvezdnica pa je nevarna za moralo njihovih otrok, so prepričani.

Islamska skupina, za katero je sicer značilno, da svojih groženj ne uresniči, je s svojim zgražanjem razjezila številne oboževalce, ki v Indoneziji nestrpno pričakujejo razprodani nastop Lady Gaga. Na dogodek se je v nedeljo odzvala tudi džakartska policija in pevko pozvala, naj se koncertu v Džakarti odpove, kot razlog pa je citirala stališča skupine FPI.

Odločitev o tem, ali koncert bo ali ne, še ni znana. Lokalna policija ga sicer odsvetuje, a, kot pravijo, odpoved nastopa ni v njihovih rokah. Zadnjo besedo ima namreč državna policija, ki pa končnega stališča še ni podala. "Še vedno sprejemamo odločitev," je izjavil tiskovni predstavnik indonezijske policije Boy Rafli. "Koncert je napovedan za junij, zato še ne vemo, ali slednji bo ali ne."

Da naj odpovejo nastop ter tako preprečijo konflikt, ki bi lahko nastal med islamisti in pevkinimi oboževalci, pa je pozvala tudi organizacija za zaščito muslimanov. Njihov vodja Mahendradatta, ki je zanikal, da bi na policijo izvajali kakršnekoli pritiske, v skladu s stališči FPI prav tako goreče zagovarja odpoved koncerta: "Naj vam je všeč ali ne, ampak Lady Gaga svoje oboževalce usmerja k čaščenju hudiča, kar pa je v nasprotju s katerokoli vero."

Vodja FPI Rizieq Syihab je celo izjavil, da ima pevka v Indoneziji namen "ustvariti hudičevo kraljestvo". "Če bo nastopila, bodo v Džakarto poslali svoje ljudi," napovedujejo.

Organizator koncerta, za katerega so prodali 52 tisoč vstopnic, je včeraj povedal, da je indonezijsko ministrstvo za turizem koncert podprlo.

Protesti v Indoneziji niso osamljena nasprotovanja, ki spremljajo turnejo Lady Gaga. V Seulu, kjer je pevka začela svoj glasbeni pohod, se je zbrala manjša skupina krščanskih protestnikov, koncert pa je bil dovoljen le za obiskovalce nad 18. letom starosti.

Ne spreglejte