Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 9.39

8 let

Tekmovalni program filmskega festivala v znamenju svetovnih premier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes se v švicarskem Locarnu začenja 65. izdaja mednarodnega filmskega festivala, ki bo ponudila tristo filmov s celega sveta.

Na festivalu, ki se bo sklenil 11. avgusta, se bo v glavnem tekmovalnem programu za nagrade potegovalo devetnajst filmov – večina bo doživela svojo svetovno premiero. Festival bo zunaj konkurence odprla kriminalna drama The Sweeney, ki jo je režiser Nick Love posnel bo britanski televizijski seriji iz sedemdesetih let.

V tekmovalni program se je med drugim denimo uvrstila drama Seana Bakerja Starlet, ki pripoveduje zgodbo o mladem dekletu, ki stke globoko prijateljstvo z ostarelo žensko, potem ko na njeni garažni razprodaji kupi predmet, v katerem se skriva ogromna vsota denarja. Ameriške barve bo predstavljal tudi Craig Zobel s trilerjem Compliance, pridružila pa se mu bosta tudi Bradley Rust Gray s filmom Jack and Diane in Bob Byington s komedijo Somebody Up There Likes Me.

Svetovno premiero bodo doživeli filmi, kot je denimo A ÚltimaVez Que Vi Macau, kriminalka portugalskih režiserjev Joãoja Pedra Rodriguesa in Joãoja Ruia Guerra da Mataja, avstrijski film Der Glanz des Tages, švicarski dokumentarni filma Simona Baumanna in Andreasa Pfiffnerja, Image Problem, francoski režiser Jean-Claude Brisseau bo predstavil La fille de nulle part.

Mednarodni žiriji letošnjega festivala predseduje tajski režiser Apichatpong Weerasethakul, ki je za fantazijsko dramo Stric Boonmee, nadrealistično meditacijo o reinkarnaciji, prejel zlato palmo na lanskem filmskem festivalu v Cannesu.

Festivalske projekcije bodo potekale na trgu Piazza Grande v središču mesta, ki sprejme 8000 gledalcev, pa tudi v drugih kinematografih po mestu.

Retrospektiva bo letos posvečena v Avstriji rojenemu ameriškemu režiserju Ottu Premingerju (1905-1986), ki se je v svetu sedme umetnosti uveljavil s filmom nior, kot je denimo Laura, občinstvo pa pretresal tudi s temami, ki so v Hollywoodu veljale za tabu: droge, posilstvo in homoseksualnost. Retrospektivo so pripravili v sodelovanju s švicarskim in francoskim filmskim arhivom. V sklopu retrospektive bodo o svojem sodelovanju z režiserjem spregovorili tudi igralci, med njimi Harry Belafonte in Mylene Demongeot.

Častnega leoparda bodo podelili francoskemu filmarju Leosu Caraxu, ki se je leta 1984 predstavil s svojim prvim večjim filmskim delom, Boy Meets Girl.

Na lanskem festivalu je zlatega leoparda prejel film Abrirpuertas y ventanas režijski prvenec mlade argentinske režiserke Milagros Mumenthaler.

Ne spreglejte