Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
12.37

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 12.37

8 let, 8 mesecev

Simply Red 7. decembra na Planet TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ob 20. uri se bo na SiOL-ovi televiziji z odličnim koncertom predstavila največja britanska soul pop senzacija zadnjih dvajsetih letih.

Glasba Simply Red je preprosto večna in brezčasna. Njihovi hiti so še vedno obvezen repertoar urbanih radijskih postaj, modnih revij, jet-set lokalov in petičnih zabav. Simply Red, ki so do danes prodali več kot 50 milijonov svojih albumov, tako tudi v teh glasbeno brezosebnih časih ostajajo eden najbolj šarmantnih, mondenih in univerzalnih pop bendov. Njihova glasba pa je primerna za skoraj vsak trenutek in za vsakogar.

Poleg tega so Simply Red ena največjih koncertnih atrakcij. Njihova nadstandardna in doživeta izvedba je še vedno pojem dobrega koncertnega nastopa. Danes je le malo pop skupin, ki se lahko v živo primerjajo s Simply Red. Zato posnetka njihovega koncerta s Sicilije na Planet TV nikakor ne gre zamuditi.

O Koncertu

Koncert britanskih soul prvakov Simply Red v spektakularnem okolju odprtega amfiteatra Teatro Antico di Taormina na Siciliji je bil po štirih letih prvi, ki je bil posnet za televizijo.

Izjemen nastop Micka Hucknalla s skupino vsebuje pesmi z albuma Home, ki je bil prodan v platinasti nakladi in s katerega je tudi hit single Sunrise, slišali pa boste tudi večino njihovih slavnih klasikov, kot so Fairground, Do The Right Thing, Something Got Me Started ter Stars.

Siciljanski koncert, ki je bil del obsežne turneje po Evropi, Veliki Britaniji, Daljnem Vzhodu in Južni Ameriki potrjuje sloves Micka Hucknalla, kot enega najodličnejših pop vokalistov vseh časov.

Biografija

Simply Red so verjetno najboljša britanska soul pop skupina zadnjih dvajsetih let. V Manchestru jo je leta 1984 ustanovil rdečelasi šarmer Michael Hucknall, sicer izvrsten pevec, prvoligaški DJ, playboy (njegova šibka točka so manekenke) in strasten zbiralec redkih vinilnih plošč starega rhythm'n'bluesa.

Uspeh Simply Red je bil bliskovit. Že naslednje leto je bend podpisal za založbo Elektra in objavil prvi album Picture Book. Simply Red so na njem demonstrirali izredno čisto pop formo, ki je bila kombinacija sila bazičnega, strastnega soula ter vznemirljivega funka. Tema formama pa so dodali obilo modernega, kristalno čistega, tipično britanskega pop zvoka. Morda glavna prednost Simply Red pred konkurenti, ki jih takrat ni bilo malo, je bila, da je Hucknall vedno pazil, da je imel okoli sebe same top glasbenike, ki so s svojo 100-odstotno "live" izvedbo dali že itak vroči glasbi še dodatno toplino in "človeško" vibracijo. Simply Red so bili vedno stvar dobre (velikokrat tudi plesne) vibracije, izjemnega muziciranja, toplega vzdušja in odlične zvočne kulise. Vse to pa je zaokrožalo Hucknallovo prefinjeno in občuteno petje. Hucknall je že od samega začetka delovanja skupine znal izpostaviti prav vsak instrument, kot tudi tisto najbolj drobno, navidez nepomembno zvočno figuro. Prav ta blazen posluh za podrobnosti dela Simply Red tako posebne in brezčasne.

Picture Book je bil prava osvežitev na takratni, s tehniko in sintetizatorji obarvani sceni. Simply Red so najprej udarili s presenetljivo plesno obarvano funky predelavo Money's Too Tight (To Mention), ki so jo leta 1982 s precejšnjim uspehom objavili Valentine Brothers. Čeprav je bila skladba takrat še praktično nova, je Simply Red na njihovi verziji uspelo ustvariti povsem drugačno in predvsem bolj naravno vibracijo. Nato so lansirali še bolj plesno pesem Come To My Aid, ki ima odlično funky pihalno frazo in še bolj strupen refren. Oba izvrstna single-a sta se le dotaknila britanske in ameriške lestvice, kaj več pa ne. Prvi uspeh pa je prišel z naslednjo malo ploščo, na kateri je bila skladba Holding Back The Years. To pesem je Hucknall napisal še v svoji prejšnji, bolj novovalovski skupini Frantic Elevators. Za prvenec pa jo je še enkrat posnel in ji dal povsem nove poudarke. Ta izvrstna balada jim je leta 1986, ko so jo še enkrat objavili, prinesla status velikega benda. Pesem je bila tudi teden dni številka 1 v ZDA. Single s to skladbo pa so po vsem svetu prodali v več kot milijon primerkih.

Naslednji album Men And Woman je bil nekaj povsem drugačnega. Hucknall je na dveh pesmih sodeloval s slovitim skladateljem uspešnic založbe Motown Lamontom Dozierjem. Prav tako pa je na album uvrstil nenavadno predelavo skladbe Ev'ry Time We Say Goodbye, mojstra Cole-a Porter-ja. Te tri skladbe so precej štrlele od prej omenjenega groova skupine. Je pa s te plošče ostal izjemen hit The Right Thing.

Simply Red so z odlično It's Only Love, groovy skladbo, ki je narejena kot balada, napovedali album A New Flame, ki je izšel leta 1989. Na njem je Hucknall naredil precejšen obrat, predvsem v smislu izjemne pop produkcije, ki pa je ohranjala čutnost in poudarke njihove nalezljive soul vibracije. Simply Red pa so tudi še enkrat osvojili vrh ameriške lestvice malih plošč s še eno izvrstno predelavo. To je bila pravoverna soul balada If You Don't Know Me By Now, Harolda Melvina & The Blue Notes. Ta predelava je ena redkih, za katero je moč trditi, da je boljša od originala. Simply Red pa so zanjo leto kasneje dobili tudi Grammy-ja.

Leta 1991 je skupina objavila album Stars, ki je do danes zagotovo najboljši izdelek benda. Hucknall je v nekaterih skladbah njihovemu klasičnemu soul beatu dodal še kopico sila zanimivih in v bistvu nenavadnih pop elementov. Produkcijsko pa je album skoraj futurističen - predvsem po postavitvi inštrumentov v zvočno sliko. Album je presenetljivo "flopnil" v ZDA, kjer so Simply Red tako z izjemno plesnim singleom Something Got Me Started kot tudi z albumom dosegli v prvem prodajnem obdobju "le" zlato tiražo (pol milijona prodanih primerkov). Zato pa je bila plošča povsod drugod po svetu totalen uspeh. V Angliji so jo v prvih 14-ih tednih prodali v 1,32 milijona primerkih, kar je bil rekorden dosežek za naslednji dve leti. Album pa je bil tudi najbolj prodajana plošča leta 1991 v Angliji. V pol leta od izida so Simply Red po vsem svetu prodal kar 8 milijonov primerkov albuma Stars. Z njega pa ostajajo nepozabni hiti, kot so: Something Got Me Started, Stars, For Your Babies , famozna Thrill Me ter Your Mirror.

Po tem albumu je Hucknall ustvarjal precej počasneje. Leta 1995 je izšel album Life (nosilna skladba Fairground), leta 1998 je izšel Blue, leto kasneje pa še Love And The Russian Winter. Na teh treh ploščah je Hucknall veliko kombiniral z modernimi smermi, še vedno pa je hkrati iskal tudi tiste najbolj pristne soul vzgibe. Tematsko pa se je veliko več kot na prejšnjih albumih ukvarjal s socialno problematiko. Velikokrat pa je tudi izpostavil, da tudi sam prihaja iz revnega delavskega okolja.

Leta 2003 je skupina pri svoji založbi objavila odličen album Home, katerega nosilna skladba je izvrstna Sunrise. Z njo so Simply Red na svojo stran pridobili tudi mlajše generacije. Istega leta pa je izšla tudi izvrstna zbirka The Very Best Of, na kateri je med ostalimi tudi nekaj sijajni podaljšanih (maxi) verzij njihovih največjih hitov. Leta 2005 pa je izšla še zbirka Simplified, na kateri so Simply Red nekaj svojih največjih skladb odigrali v akustičnih verzijah, dodali pa so tudi nekaj novih skladb.

6. avgusta leta 2006 so imeli Simply Red v povsem razprodanih Križankah odličen koncert.

Ne spreglejte