Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2013,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marko Naberšnik

Sobota, 6. 4. 2013, 14.14

8 let

Naberšnikov Šanghaj tokrat v ZDA in na Kitajsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Celovečerni film Šanghaj Marka Naberšnika, ki je nastal po literarni predlogi Ferija Lainščka, bo v aprilu gostoval v ZDA in na Kitajskem.

Predvajali ga bodo na mednarodnem filmskem festivalu v Clevelandu CIFF37, ki bo potekal od 3. do 14. aprila, pozneje pa še na 3. mednarodnem filmskem festivalu v Pekingu, ki bo med 16. in 23. aprilom.

Na festivalu v Clevelandu si bo mogoče ogledati 180 celovečernih in 165 dokumentarnih filmov. Film Šanghaj bo predvajan v okviru tekmovalnega programa, gledalci pa si ga bodo lahko ogledali trikrat: 12., 13. in 14. aprila. Projekcije filma se bo udeležil tudi generalni konzul RS v Clevelandu Jurček Žmauc, so sporočili iz Arsmedie, ki je producent filma.

Film bo nato odpotoval v Peking, kjer bodo na festivalu v osmih dneh prikazali več kot 260 filmov. Film Šanhaj je uvrščen v sekcijo Panorama. Projekcije filma se bo udeležila tudi slovenska veleposlanica v Pekingu Marija Adanja.

Svetovno distribucijo filma Šanghaj je prevzela mednarodna distribucijska hiša Breakthrough Entertainment, ki ima sedež v Torontu. Hiša je ena izmed največjih kanadskih televizijskih producentov in distributerjev.

Šanghaj predstavlja zgodbo štirih generacij romske družine Mirga, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Belmondo je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas in jo poimenuje Šanghaj. S pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje.

Glavno moško vlogo igra makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa v filmu nastopajo Bojan Emeršič in Senad Bašić ter igralka Asli Bayram. Avtor glasbe je Saša Lošić.

Film Šanghaj je na svetovni premieri na 36. festivalu svetovnega filma v Montrealu osvojil nagrado za najboljši scenarij. Oktobra 2012 je bil prikazan v Sarajevu, med 1. in 6. novembrom pa še na festivalu Diaspora v Torontu. Novembra 2012 je odprl evropski festival Cinedays v Skopju. Film je lani odprl tudi Festival slovenskega filma.

Drugi celovečerni film Šanghaj Marka Naberšnika - po uspešnici Petelinji zajtrk - je prejel tudi zlato rolo.

Ne spreglejte