Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2011,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrea Arnold

Sreda, 7. 9. 2011, 9.04

8 let

Benetke prekrite z umazanijo in navlažene s slino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanska režiserka Andrea Arnold je na najstarejšem filmskem festivalu na svetu predstavila svojo različico Viharnega vrha, posneto po temačni in globoki pripovedi Emily Brontë.

Film Viharni vrh (Wuthering Heights), brez značilnih okraskov in volančkov, bo oboževalcem prejšnjih ekranizacij romana vzel sapo, so prepričani pri The Guardianu. Vihravi romanci je Arnoldova odvzela starinsko načičkanost in velikopotezno zgodbo, njen Vrh je prekrit z umazanijo in navlažen s slino. Scenarij je začinjen z vulgarnostjo, v kratkih trenutkih pa svoj prostor najdeta tudi golota in divjaška poltenost na prostem.

Cliff Heathcliff, Brontëjin knjižni junak angleškega podeželja, ki ga pisateljica opisuje kot temnopoltega cigana, je tokrat temnopolti suženjski ubežnik. Rešijo ga hribovski kmetje, pozneje se nanj spravlja rasistični najstarejši sin. Heathcliffa igra novinec James Howson, ki je na avdicijo prišel, ker so ljudje na zavodu za zaposlovanje menili, da ima obraz igralca. Cathy igra najstnica Kaya Scodelario.

Manj sramežljiv je bil najstnik Solomon Glave, tudi novinec v filmu, ki se je na tiskovni konferenci kar razjokal. "Hvala ti Andrea." Andrei pa je z melodijo iz filma Brianovo življenje (The Life of Brian) ravno zapiskal telefon v torbici. "To sem jaz, vedno gledam na pozitivno plat življenja," se je pomuzala režiserka, novinarji pa so se po dveh urah krvi, parjenja in brutalnosti samo nejeverno zahihitali.

"Emily bi me podprla"

Arnoldova je prepričana, da bi jo njena sonarodnjakinja Emily podprla v njeni viziji viharne zgodbe.

"Hotela sem počastiti Brontëjevo. Viharni vrh je mračna in globoka knjiga, to vzdušje sem hotela počastiti. Junake določa divja dežela, v kateri živijo. Zato je film včasih živalsko divji. Ampak če pogledamo globlje, smo v osnovi vsi živali," je na včerajšnji svetovni premieri povedala Arnoldova, ki je posnela z zlato palmo nagrajen film Akvarij (Fish Tank) in Rdečo cesto (Red Road, 2006).

Kritiki so pohvalili režiserkino radikalno neupoštevanje ustaljenih pravil zgodovinske drame. Viharni vrh po njihovem mnenju odlikuje oster, naturalističen pristop k vsebini, snemanje iz roke in do obisti strnjena pripoved.

Arnoldova je ena od štirih režiserk – Madonna, Ami Canaan Mann (Texas Killing Fields/Teksaška polja smrti), Ann Hui (A Simple Life/Preprosto življenje), Cristina Commencini (Ko je noč/Quando La Notte), ki se potegujejo za zlatega leva.

Ne spreglejte