Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
11.13

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 11.13

7 let

Beastie Boys

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
The Mix-Up (2007)

TIP: Kaj se je zgodilo, da je bend ostal brez besed?

Beastie Boys so se v prvi polovici osemdesetih iz punk benda prelevili v prvorazredno hip-hop atrakcijo. Leta 1986 so objavili album Licensed to Ill, na katerem so predstavili eno najlepših zlitij rocka in rapa. Hit s tega albuma, skladba (You Gotta) Fight for Your Right , ki je danes klasika, pa predstavlja šolski primer crossover rapa. Skupina je na kasnejših petih albumih svoj izraz še nadgradila, tako z bolj družbeno-kritičnimi temami, kot tudi z alternative rockom, elektroniko in še čim. Bend velja za enega najbolj osveščenih in politično korektnih.

In ti isti Beastie Boys, ki se borijo za svobodo interneta in samostojnost Tibeta, in ki so se prvi oglasili proti bushizmom, sedaj predstavljajo album, na katerem so izključno instrumentalne skladbe! In to ne kakršnekoli, ampak takšne na hitro in v živo posnete - morda celo nalašč malce nedodelane. Vse skupaj močno spominja na albume njihovega sodelavca, klaviaturista Moneyja Marka, ki jim je pomagal tudi na tej plošči. Pesmi pa niso niti tako dobro narejene, kot je tistih nekaj instrumentalnih skitov, ki so si jih Beastie Boys sem in tja privoščili na kakšnem od svojih prejšnjih albumov. Pesmi variirajo od rahlih funky instrumentalov do latino in predvsem dub izletov. Vmes je še nekaj blagih alternative kitarskih instrumentalov. Vse skupaj pa je zavito v malce retro obarvan zvok Markovih klaviatur in namerno Lo-Fi produkcijo, za katero ni nikoli povsem jasno ali vas želi bend postaviti sredi garaže ali na plesišče kakšnega malce bolj urbanega hotela ali bara.

Če bi Beastie Boys ta album objavili pod drugim imenom, potem OK. S tem albumom pa si praktično vsi oboževalci Beastie Boys nimajo kaj pomagati. Ali naj (groove je na tej plošči dober) iz obupa zaplešejo, ali pa ostanejo brez besed? Tako kot so ostali člani benda!

Tudi če je The Mix Up oblika upora proti vsem bebavostim in nestrpnostim današnje hip-hop scene ter socialnim krivicam, ki v ZDA dobivajo grozljive razsežnosti, bi se bend preprosto moral precej bolj potruditi. CD danes ni ravno najbolj poceni stvar! Svoje ime pa že itak izkorišča vse preveč izvajalcev.

Ne spreglejte