Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 14.24

8 let

Zapiti dnevnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
The Rum Diary

Komična romantična drama

Premiera: 2. 2. 2012 Leto: 2011 Država: ZDA

Režija: Bruce Robinson Scenarij: Bruce Robinson po romanu Hunterja S. Thompsona Igrajo: Johnny Depp, Aaron Eckhart, Michael Rispoli, Amber Heard, Richard Jenkins, Giovanni Ribisi, Amaury Nolasco, Marshall Bell

Vsebina: Svobodoljubni novinar Paul se v 50. letih odpravi v Puerto Rico, kjer se zaposli pri tamkajšnjem časopisu. Sprva se predaja sproščenemu karibskemu vzdušju, divjim zabavam in opojnemu rumu, vendar mu načrte prekriža zapeljiva zaročenka tamkajšnjega bogataša Sandersona. Kljub ponudbi sodelovanja se Paul odloči, da bo razkril Sandersonove nezakonite dejavnosti. Iskanje dokazov ovirajo nesposobni novinarski kolegi in večne alkoholne skušnjave, kar povzroči nepozabno karibsko pustolovščino.

Zanimivosti: Ko je leta 1960 bodoči svobodni novinar in nekonvencionalni pisatelj Hunter S.Thompson opravil s služenjem v vojaškem letalstvu, se je takoj preselil v San Juan v Portoriku. Tamkajšnja doživetja in ljudje, ki jih je spoznal, so ga navdahnili, da je napisal roman The Rum Diary (Zapiti dnevnik). Delo je ostalo v rokopisu več desetletij. V devetdesetih je Johnny Depp, Thompsonov tesni prijatelj in občudovalec, ob nekem obisku odkril rokopis in še istega večera sta sklenila, da je treba roman izdati in ga prirediti za film. Pritegnila sta tedaj že ''upokojenega'' režiserja Brucea Robinsona, ki je začel pisati scenarij in naj bi film tudi režiral.

Hunter S. Thompson je že od mladih nog veljal za neprilagodljivega in samosvojega. Znan je kot oče osebnega in nekonvencionalnega novinarstva; novinarsko pisanje v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je ponesel na višjo raven. Zagovarjal je delo, ki sloni na neposredni vpletenosti v dogajanje – z motoristi skupine Hell's Angels je prekrižaril Ameriko, v imenu ameriških sanj je preizkusil srhljivo zbirko psihedeličnih mamil. Vrhunec njegove vsestranske dejavnosti je bila kandidatura za šerifa v Aspnu v 70. letih, ko je izgubil le za las.

Johnny Depp je že nastopil v filmu, katerega scenarij je bil napisan po knjižni predlogi Hunterja S. Thompsona, in sicer leta 1998 v filmu Fear and Loathing in Las Vegas.

Pred snemanjem filma se je govorilo, da naj bi se v njem pojavili tudi Brad Pitt, Josh Hartnett, Nick Nolte in Benicio Del Toro. Zadnji naj bi film sprva tudi režiral.

Ne spreglejte