Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2012,
17.09

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2012, 17.09

8 let, 1 mesec

Steven Yeun: Kako se spopasti z mesa potrebnim zombijem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mladi igralec je moral svoje veščine izuriti v zombijevski apokalipsi televizijske uspešnice Živi mrtveci.

"Ko sem se preselil v Los Angeles, sem na eni avdiciji dobil vloge v treh televizijskih oglasih. Od tega sem živel nekaj časa, potem pa sem šel na avdicijo za serijo televizije ABC. Vloge nisem dobil, mi je pa vodja kastinga priskrbel manjšo v seriji Veliki pokovci. Kmalu potem se mi je posrečilo s serijo Živi mrtveci. V opisanih šestih mesecih sem imel izredno srečo, zaradi česar me kolegi v tem poslu kar malce sovražijo."

Tovrstna sreča za igralce, ki so v svojem poslu še popolni zelenci, ni kar tako – in če so danes osemindvajsetletnega Stevena Yeuna še pred nekaj leti poznali le ljubitelji improvizacije v Chicagu, so danes vanj uprte oči na najrazličnejših koncih sveta – mu bo uspelo preživeti? Se bo še naprej uspešno boril z zombiji ali bo to bitko izgubil?

Preživijo lahko najmočnejši in najbolj iznajdljivi Mlademu Stevenu Yeunu se je pred nekaj leti sreča nasmehnila z eno pomembnejših vlog v seriji Živi mrtveci – to ste si lahko ogledali tudi na Planet TV –, ki temelji na istoimenskem stripu. Njena zgodba pripoveduje o skupinici ljudi, ki preživi zombijevsko apokalipso oziroma zaton sodobne civilizacije, da bi preživela, pa se mora zateči k nepredstavljivim metodam. Serija ustvarjalca Franka Darabonta, sicer dobro znanega kot režiserja filmov Kaznilnica odrešitve (1994) inZelena milja (1999), se na prvi pogled mogoče zdi kot še ena od mnogih že preveč izrabljenih zombijevskih pripovedi, v resnici pa gre za zgodbo o ljudeh, ki jih nenavaden položaj, v katerem se znajdejo, prisili v spoznavanje samih sebe, v dejanja, na katera prej ne bi niti pomislili, in v prilagajanja izrednim razmeram, ki jim ni videti konca.

"Glenn je mladenič, ki poskuša postati moški," je za revijo Interview o svoji vlogi povedal Steven Yeun. "Bil je dostavljavec pic, ki je brez večjega truda krmaril skozi življenje, zombijevska apokalipsa pa mu na nek način da možnost novega začetka. Možnost, da v svetu pusti svoj pečat."

Od glasbe do improvizacije Yeunova starša sta se iz Koreje v Ameriko preselila, ko je bilo fantiču komaj pet let – odraščal je v predmestju Detroita, kjer je med drugim svojim staršem pomagal v trgovini z lepotnimi pripomočki. Detroit ima dobro znan sloves po nasilju, kar je na lastni koži občutil tudi mladenič: streli v daljavi, poskusi požarov in tudi oboroženi ropi. "Nek tip je nekoč želel nekaj ukrasti, ko pa ga je oče ustavil, sta se začela pretepati. Med pretepom je iz stojala vzel dežnik, hotel zabosti očeta, a je tudi ta našel enega – začela sta se sabljati, kar je trajalo, dokler ju ni ustavila policija."

Šolat se je mladenič odpravil v Chicago, kjer je leta 2005 diplomiral iz psihologije. In če se je v srednji šoli zanimal predvsem za glasbo in svojo kitaro ter petje, je na kolidžu spoznal člane impro ekipe, ki ga je tako navdušila, da se ji je želel pridružiti tudi sam. Prvo leto mu je avdicija spodletela, posrečila pa se mu je v drugem letniku. "V improvizacijo sem se zaljubil. S tem sem nadaljeval, v Chicagu ostal še kakšna štiri leta, potem pa je napočil čas, da sem svojo srečo in talent preizkusil tudi v Los Angelesu."

Sprva je bil zanič S svojo karierno določitvijo je Steven Yeun razočaral svoja starša, ki sta želela, da bi sin študiral medicino in se s tem izognil boju za preživetje, kot sta ga ob selitvi v ZDA izkusila onadva. Ko je mladenič trmoglavo vztrajal pri svojem, sta pristala pri nekaj letih poskusne dobe, ob čemur sta zelo kritično ocenjevala njegove nastope. Še več; mama mu je po enem od impro nastopov iskreno povedala, da je bil zanič. Kot pravi sam, ga je to sicer malce potrlo, obenem pa mu dalo vedeti, da pri improvizaciji oziroma igranju tako uživa, da mora s svojim delom nadaljevati in se toliko bolj truditi.

Ko je v mestu angelov dobil vlogo v seriji Živi mrtveci je vstopil v popolnoma nov svet, svet filmskih in televizijskih zvezd in ogromnih produkcij. Ker je med igralsko ekipo predstavljal še čisto svežega zelenca, so mu tu in tam na pomoč priskočili izkušenejši soigralci. "Spomnim se, da me je Jeff DeMunn, ki igra Dala, posedel in mi svetoval, kako se prilagoditi temu novemu življenju. To je naredil sam od sebe, ne da bi ga jaz vprašal. Takšna je celotna ekipa. Vsi imajo radi vse, vsi si želijo pomagati in skupaj prispevati h kar najboljši seriji. Težko je doživeti to, da določene like v seriji ubijejo in morajo njihovi igralci serijo zapustiti …"

Stereotipom se je treba izogniti Ker je mladi Steven po rodu Korejec, pa se je moral nekajkrat soočiti tudi s stereotipiziranjem – celo pri seriji Živi mrtveci. Prvič, ko so preizkušali svoje kostume, so ga oblekli zelo podobno kot enega od azijskih stranskih likov dobro znane akcijske franšize. "Nadeli so mi oblačila, v katerih sem bil videti kot Short Round v filmu Indiana Jones in tempelj usode. Ker nisem želel delati težav, tega nisem omenil, a so po prvem predvajanju serije to ugotovili in mi garderobo malce spremenili."

Že nekaj let pred tem je mladenič zavrnil tudi vlogo, s katero je mislil, da bo prispeval k negativnim stereotipom. "Na neki avdiciji sem moral nastopiti z monologom iz osemdesetih. Izbral sem si lik Ferrisa Buellerja. Rekli so, da je v redu, potem pa me prosili, naj ponovim z azijskim naglasom. Želeli so me najeti, a sem vlogo odklonil."

Mladenič, ki ga je bilo sicer mogoče videti tudi v neodvisnemu filmu My Name is Jerry, kot gosta pa tudi v pisani paleti televizijskih serij, se na ameriške televizijske zaslone vrača februarja, ko se začne druga polovica tretje sezone serije Živi mrtveci.

Ne spreglejte