Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
22.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 22.24

8 let

Oskarji vendarle osrečili Scorseseja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
79. podelitev oskarjev je vendarle prinesla srečo legendarnemu Martinu Scorseseju, ki je prejel kipec za najboljšo režijo, triler Dvojna igra pa je osvojil tudi lovoriko najboljšega celovečerca.

Igralska oskarja za glavni vlogi sta si pričakovano razdelila britanska kraljica Helen Mirren (The Queen) in ugandski diktator Forest Whitaker (The Last King of Scotland), za stranski vlogi pa Alan Arkin (Little Miss Sunshine) in Jennifer Hudson (Dreamgirls).

79. podelitev oskarjev bo v spominu Martina Scorseseja verjetno ostala v najlepšem spominu od vseh, saj je njegov film Dvojna igra (The Departed) osvojil največ kipcev večera (štiri), vključno s tistimi v najbolj zaželenih kategorijah za najboljši film in režijo, dva kipca pa sta mu pripadla še za prirejeni scenarij in montažo. Triler, ki se odvija med mafijo in policijo v Bostonu, je bil deležen petih nominacij, Marty, ki je s sedmo nominacijo (peto za režijo) vendarle stopil pred mikrofon dvorane Kodak, pa je po pričakovanjih požel najbolj bučen aplavz večera in se pošalil, da bi veljalo še enkrat preveriti, kaj piše v kuverti.

Sedemkrat nominiran Babilon prejel en kipec

Čeprav so se z največ nominacijami (skupno osem) ponašale Sanjske punce (Dreamgirls), so le-te bero zaključile pri dveh oskarjih (za stransko vlogo in mešanje zvoka), trikrat pa so morali na oder priti ustvarjalci mehiškega filma El Laberinto del Fauno, ki so prejeli nagrado za scenografijo, makeup in fotografijo. Za poraženca večera sicer velja Babilon (Babel), ki je imel sedem nominacij, dobil pa je le priznanje za filmsko glasbo.

Po dva oskarja sta prejela neodvisni film Naša mala mis (stranski igralec in izvirni scenarij) ter dokumentarec Neprijetna resnica (An Inconvenient Truth), ki je triumfiral v kategoriji dokumentarnih celovečercev in izvirne pesmi (Melissa Etheridge).

Najboljši igralci (skoraj) po pričakovanjih

Mnogi so pričakovali, da bomo letos med štirimi nagrajenimi igralci prvič videli tri temnopolte zmagovalce, a se to ni zgodilo. Oskarja v kategoriji stranske moške vloge namreč ni prejel favorizirani Eddie Murphy (Dreamgirls), ki je za vlogo prejel tudi nagrado igralskega ceha in zlati globus, ampak prav tako odlični Alan Arkin (Little Miss Sunshine), ki se je na oder povzpel vidno ganjen, svoj zahvalni govor pa je prebral kar z lističa, saj "bi bil sicer popolnoma nekoherenten".

Ostale igralske oskarje so sicer razdelili po predvidevanjih - najboljša stranska igralka je sanjsko dekle Jennifer Hudson (Dreamgirls), ki se je po nekaj trenutkih osuplosti le zbrala in se med drugim (po ustaljeni ameriški navadi) dvakrat zahvalila bogu, pa tudi svoji babici, ki je ljubila petje, a nikoli ni imela priložnosti izživeti svojih sanj.

Prestol najboljših glavnih igralcev sta znova zavzela najbolj nagrajevana igralca filmske sezone Forest Whitaker (The Last King of Scotland) in Helen Mirren (The Queen). Graciozna Mirrenova se je v obleki zmagovalne zlate barve znova poklonila kraljici Elizabeti.

Če o njeni zmagi ni nihče dvomil, pa so v kategoriji glavne moške vloge poleg Whitakerja predvsem zadnje dni večkrat omenjali tudi Petra O'Toola, ki je bil za izjemno igro v drami Venus nominiran že osmič. Kljub vsemu je oskarja (zasluženo!) prejel Whitaker, ki je kljub temu, da je oporne točke za svoj čustveni zahvalni govor poiskal na pripravljenem lističu, orosil oči prenekaterega gosta v dvorani Kodak, vključno z ostalimi nominiranci v njegovi kategoriji.

Tujejezični oskar Nemcem

Kljub temu, da je mehiški film El Laberinto del Fauno (Favnov labirint) prejel tri oskarje, pa med njimi ni bilo tistega za najboljši tujejezični film; ta je letos pripadel Nemčiji in filmu Das Leben der Anderen (Življenje drugih).

Najboljši prirejeni scenarij je bil tisti, ki ga je spisal William Monahan za Dvojno igro (The Departed), ki je ob prihodu pred mikrofon šaljivo komentiral, da "valium resnično deluje". Najboljši izvirni scenarij je medtem prispeval Michael Arndt za Našo malo mis (Little Miss Sunshine).

Najboljši animirani film leta 2006 so Vesele nogice (Happy Feet); pingvinčki so tako premagali Avtomobile (Cars) in Hišo pošast (Monster House).

Najboljši dokumentarec je Neprijetna resnica

Za najboljši dokumentarni film je Akademija (s pomočjo Jerryja Seinfelda, ki je nagrado podelil) razglasila Neprijetno resnico (An Inconvenient Truth), ki verjetno ne bi dosegla tako množičnega odziva kot ga je, če pri nastanku filma ne bi sodeloval nesojeni ameriški predsednik Al Gore. Njegovo neuspešno predsedniško kandidaturo je šaljivo komentirala tudi voditeljica Ellen DeGeneres, ki je Gora primerjala z Jennifer Hudson, za katero Amerika ni glasovala (v tekmovalni oddaji American Idol), medtem ko zanj Amerika je glasovala.

Prejemnik častnega oskarja je bil letos skladatelj Ennio Morricone, ki mu je občinstvo po predstavitvi Clinta Eastwooda in pevski točki Celine Dion zaploskalo stoje, razumelo pa ga je s pomočjo Clinta, ki je v angleščini povzel skladateljevo zahvalo v italijanščini.

Letošnja podelitev, ki jo je suvereno vodila komičarka Ellen DeGeneres, je trajala dobre tri ure in pol, zapomnili pa si jo bomo predvsem po letu, ko se je hollywood vendarle oddolžil Martinu Scorseseju. Zanemariti sicer ne velja niti ekološke usmerjenosti prireditve, saj so zmagovalce prvič natiskali na recikliran papir, gostje pa so se do rdeče preproge pripeljali v okolju prijaznih avtomobilih.

Nagrajenci v ostalih kategorijah

Najprestižnejše filmske nagrade so podelili v 24 kategorijah, zmagovalci v ostalih pa so v spodnjih vrsticah zapisani odebeljeno:

Scenografija Sanjske punce (The Dreamgirls) The Good Shepherd El Laberinto del Fauno Pirati s Karibov: Mrtvečeva skrinja (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest) Skrivnostna sled (The Prestige)

Maska Apokalipto (Apocalypto) Klik - za boljše življenje (Click) El Laberinto del Fauno

Kostumografija Curse of the Golden Flower Hudičevka v Pradi (The Devil Wears Prada) Sanjske punce (Dreamgirls) Marie Antoinette Kraljica (The Queen)

Fotografija Črna dalija (The Black Dahlia) Otroci človeštva (Children of Men) The Illusionist El Laberinto del Fauno Skrivnostna sled (The Prestige)

Vizualni učinki Pirati s Karibov: Mrtvečeva skrinja (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest) Pozejdon (Poseidon) Supermanova vrnitev (Superman Returns)

Filmska glasba Gustavo Santaolalla (Babel) Thomas Newman (The Good German) Philip Glass (Notes on a Scandal) Javier Navarrete (El Laberinto del Fauno) Alexandre Desplat (The Queen)

Izvirna pesem I Need to Wake Up (An Inconvenient Truth) Listen (Dreamgirls) Love You I Do (Dreamgirls) Our Town (Cars) Patience (Dreamgirls)

Montaža filma Babilon (Babel) Krvavi diamant (Blood Diamond) Otroci človeštva (Children of Men) Dvojna igra (The Departed) United 93

Montaža zvoka Apokalipto (Apocalypto) Krvavi diamant (Blood Diamond) Zastave naših očetov (Flags of our Fathers) Pisma z Iwo Jime (Letters from Iwo Jima) Pirati s Karibov: Mrtvečeva skrinja (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest)

Mešanje zvoka Apokalipto (Apocalypto) Krvavi diamant (Blood Diamond) Sanjska dekleta (Dreamgirls) Zastave naših očetov (Flags of our Fathers) Pirati s Karibov: Mrtvečeva skrinja (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest)

Animirani kratki film The Danish Poet Lifted The Little Matchgirl Maestro No Time for Nuts

Kratki film Binta and the Great Idea Eramos Pocos Helmer & Sib The Saviour West Bank Story

Kratki dokumentarni film The Blood of Yingzhou District Recycled Life Rehearsing a Dream Two Hands

Ne spreglejte