Od legend do spektaklov: Mumija prihaja na prvi tir

Prihajajo skrivnostne zgodbe, v katerih spet oživijo kultne pošasti, ki jih poznamo iz filmske zgodovine. Prva med njimi je epska pustolovska avantura Mumija, ki v naše kinematografe prihaja že 8. junija.

Oglasno sporočilo

mumija karantanija cinemas

Tom Cruise se na filmska platna vrača v mogočnem spektaklu Mumija, ki obuja tematiko, o kateri človeštvo ugiba že tisočletja. Skrivnostna zgodba o mumiji je prva iz serije Temačni svet (Dark Universe) studia Universal. V njej bodo v prihodnjih letih filmski preporod doživele še nekatere druge klasične pošasti, med njimi tudi Frankenstein, ki ga bo upodobil Javier Bardem, in Nevidni mož z Johnnyjem Deppom v naslovni vlogi.

Filme Temačnega vesolja povezuje mednarodna združba Prodigium, katere naloga je izslediti, preučiti in včasih tudi uničiti zlovešče kreature, da bi pred njihovo zlobo zaščitili družbo. V Mumiji v podobi Russella Crowa kot vodja Prodigiuma Dr. Jekylla, ki so si ga filmski ustvarjalci izposodili v klasični zgodbi Doktor Jekyllu in gospod Hyde.

Obetajo se veliki filmski spektakli, ki klasične pošasti mnogo filmov in gledaliških predstav povezujejo s sodobnostjo in svetom, v katerem živimo tukaj in zdaj. Vsi filmi bodo prepoznavni po največjih filmskih zvezdah, ki bodo nastopile ob igralskih talentih, katerih kariere so v strmem vzponu. V naslovni vlogi epske pustolovske avanture Mumija bomo tako gledali Sofio Boutella (Atomic Blond), medtem ko bodo preostale vloge odigrali Annabelle Wallis (Kralj Artur: Legenda o meču), Jake Johnson (Jurski svet), Courtney B. Vance (Terminator: Genysis), Marwan Kenzari (Ben-Hur) in drugi.

Mumijo je režiral Alex Kurtzman, ki je skupaj s Chrisom Morganom tudi producent, oba pa sta zaslužna za kar nekaj zelo uspešnih franšiz – Kurtzman je kot scenarist in producent sodeloval pri Transformerjih, Zvezdnih stezah in Misiji: Nemogoče, medtem ko je Morgan eden glavnih piscev sage Hitri in drzni. Njima se je pridružil še producent Sean Daniel, ki je med letoma 1999 in 2008 produciral trilogijo Mumija z Brendanom Fraserjem in Rachel Weisz v glavnih vlogah.

O ZGODBI:

Nesojena egiptovska kraljica Ahmanet (Sofia Boutella) je tisočletja ujeta v kripti pod žgočimi tlemi puščave. Njena zlonamernost in želja po maščevanju, ker se ni izpolnila obljuba, ki ji je bila dana, dosežeta vrelišče, ko grobnico v sodobnem času po nesreči odkrijejo. V obliki uroka, ki se naseli v najemniškega vojaka Nicka Mortona (Tom Cruise), se na površje Zemlje vrne pet tisoč let po tem, ko so jo sredi egiptovske puščave živo zaprli v mogočno grobnico. Odkar se je prebudila, nihče ni več varen. Človeštvo bodo doletele nepredstavljive grozote zaradi maščevanja, ki se je v njej razraščalo skozi dolga tisočletja. Odpira nam vrata v nov svet bogov in pošasti ter nas z mešanico čudes in vznemirjenja spremlja vse od peščenih nasipov Bližnjega vzhoda do skritih labirintov, ki ležijo pod Londonom.

Videonapovednik:

ZANIMIVOSTI:

  • To je prvi film o mumiji, v katerem bo v naslovni vlogi nastopila ženska.

mumija karantanija cinemas

  • Ekipa se je mudila na 50 prizoriščih v Evropi in Afrikiod Anglije do Namibije in Francije, polovico dogajanja pa so posneli v studiih na obrobju Londona. Pomembni prizorišči sta univerzitetno mesto Oxford, ki v veliki meri pričara vzdušje filma, in klet Naravoslovnega muzeja v Londonu, kjer hranijo vzorce, ki jih je v 19. stoletju odkril Charles Darwin in so še vedno označeni z njegovim rokopisom. V eni od namibijskih puščav so poustvarili scene, ki se odvijajo v starodavnem Egiptu, nedaleč stran pa so nastali tudi uvodni kadri filma, ki so postavljeni v sodobni Irak.
  • Prizor, v katerem strmoglavi letalo, so skoraj v celoti zares izvedli. Če je Cruise v Misiji nemogoče prosto plezal na najvišjo zgradbo sveta in se potopil skoraj 40 metrov globoko, se je v Mumiji spopadel s prizorom v breztežnostnem prostoru, ki so ga uprizorili na več kot sedem tisoč metrih nadmorske višine, in bi ga bilo na Zemlji nemogoče posneti. Ekipa je akcijski prizor snemala med 22-sekundnim prostim padom, ki so ga piloti izvedli kar šestdesetkrat. V vsaki paraboli so posneli eno ključno sekvenco.

mumija karantanija cinemas

  • Preobrazba v mumijo je vsakič trajala od treh do petih ur. Ekipa maskerjev in frizerjev s Sofio Boutella na čelu se je dela pogosto lotila že ob treh ponoči, da so bili zgodaj zjutraj nared za snemanje. Mumija se skozi film spreminja – njen videz je vedno bolj zlovešč, kar so dosegli z vedno intenzivnejšim make-upom in tatuji. Tisti na obrazu so rahlo dvignjeni s kože, kar daje občutek, da so zrasli iz muk in bolečine, ki jim je bila skozi tisočletja podvržena princesa Ahmanet.

mumija karantanija cinemas

  • Glavni rekvizit filma je Ahmanetin sarkofag, ki so ga uporabili na zelo različnih nadmorskih višinah – nekaj metrov pod zemljo, kjer so ga izkopali iz grobnice, in tudi nekaj kilometrov nad njo, ko ga je bilo treba z letalom preseliti v London. Za potrebe filma so izdelali šest različic iz različnih materialov od silikona do gume. Vse so bile seveda precej lažje od originalnih sarkofagov, ki naj bi tehtali do tisoč ton.

mumija karantanija cinemas

IGRALSKA ZASEDBA: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Courtney B. Vance in Russell CroweREŽIJA: Alex Kurtzman

SCENARIJ: Jon Spaihts in Christopher McQuarrie

PRODUCENTI: Alex Kurtzman, Chris Morgan, Sean Daniel

IZVRŠNI PRODUCENT: Sarah Bradshaw

ŽANR: Epska pustolovska avantura

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano