Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2011,
13.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo Steve Carell Ryan Gosling Julianne Moore Emma Stone

Sreda, 21. 9. 2011, 13.03

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Ta nora ljubezen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ne gre za najboljšo med romantičnimi komedijami, a premore dovolj svežine in "netipičnosti", da izstopa. Vsaj med izdelki zadnjih nekaj let.

Cal (Steve Carell) živi povsem mirno in srečno življenje, dokler ga žena (Julianne Moore) po 25 letih zakona ne preseneti z željo po ločitvi. Le kaj bi lahko zdolgočaseni moški srednjih let, ki ga je nekdo zbil iz ljube rutine, storil drugega, kot svojo žalost utopil v alkoholu? Medtem ko neuspešno navezuje stik z ženskami, ki ga vse po vrsti ignorirajo, spozna izjemno spretnega osvajalca ženskih src Jacoba (Ryan Gosling), pravega Casanovo 21. stoletja. Vse drugo je skoraj samoumevno – teorija, ki jo je Will Smith v filmu Hitch (2005) preizkusil na Kevinu Jamesu, se tokrat nadaljuje z Ryanom Goslingom in Stevom Carellom. Tako kot je Smith iz debelušnega nerodneža naredil primernega snubca visokorasle lepotice, lahko Gosling iz dolgočasnega Carella naredi magnet za punce.

Stvar se seveda zalomi takrat, ko začne nad komičnim delom filma prevladovati romantični. Cal si namreč še vedno želi le svoje žene, svoje prave ljubezni, Jacob pa se sreča z očitno edino predstavnico ženskega spola v najboljših letih, ki ne naseda njegovim osvajalskim talentom, pa čeprav je – tako kot celotno občinstvo – očarana nad njegovimi mišicami kot iz "fotošopa". Še več, Hannah (Emma Stone) je zaročena z drugim, ki je kakopak izjemno dolgočasen, razplet pa lahko precej dobro ugotovite tudi sami.

A filmu ne bomo očitali predvidljivosti, saj gre vendar za romantično komedijo in znotraj svojega žanra gre vsekakor za enega prijetnejših izdelkov. K temu pripomore tudi igralska zasedba z lepotcem Goslingom, ki še bolj utrjuje svoj status poželenja vrednega igralca. Eden od najočitnejših kandidatov za bodočega oskarjevca (eno nominacijo je že prejel, za vlogo v filmu Half Nelson) snema zahtevne filme kot po tekočem traku (najbolj sveža sta Drive in Marčevske ide), po nadvse uspešni romantični drami Beležnica (The Notebook) pa je svojemu repertoarju dodal še eno ne tako neumno romantično komedijo, ki ne bo v nobenem primeru škodila njegovemu "igralskemu ugledu", ampak ga v gledalčevi zavesti le utrdila kot vsestranskega igralca. Pametno.

Pametna je bila tudi izbira izjemno priljubljene Emme Stone v vlogi njegove "neukročene trmoglavke", a film vseeno ne bi bil to, kar je, če Goslingu ne bi pariral nekdaj 40-letni devičnik Steve Carell, ki je odličen kot malodane vedno.

Ta nora ljubezen ni najboljša med romantičnimi komedijami, a je vsekakor dovolj sveža, da izstopa. Vsaj med izdelki zadnjih nekaj let. Poseben plus ji je treba priznati tudi zato, ker se po malce neobetavnem začetku zgodba pozneje precej dobro razvije, kar je redkost, saj je krivulja – sploh v tem žanru – pogosto ravno obratna. In ne nazadnje, film ne bo žalil vaše inteligence, kar je pri tovrstnih hollywoodskih izdelkih prav tako prej izjema kot pravilo.

Ne spreglejte