Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
9. 3. 2016,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sreda, 9. 3. 2016, 11.38

8 let

"Brata Wachowski sta zdaj sestri"

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Lilly Wachowski je po tem, ko je o tem poročal britanski tabloid Daily Mail, v izjavi za javnost zapisala, da je tako kot sestra Lana tudi ona transspolna oseba.

Lana in Lilly Wachowski sta režiserki, ki sta najbolj znani po trilogiji Matrica, napisali sta scenarij za film Krvno maščevanje, Atlas oblakov in Jupiter v vzponu. Zadnja dva sta tudi režirali.

Pod filme iz trilogije Matrica sta se podpisovali še kot Larry in Andy, leta 2012 pa je Lana, nekoč Larry, javno spregovorila o svoji transspolni identiteti. Zdaj je to storila tudi Lilly, ki pa je bila v to prisiljena zaradi poročanja britanskega tabloida Daily Mail.

V razkritje jo je prisilil novinar tabloida Kot je zapisala v sporočilu za javnost, ki ga je naslovila: "Šokantna sprememba spola – brata Wachowski sta zdaj sestri!!!", je do nje pristopil novinar tabloida, ki jo je skušal prepričati, da bi z medijem delila zgodbo o svoji izkušnji.

Čeprav je vedela, da bo sčasoma to morala narediti, saj je kot transspolna oseba v zabavni industriji težko ostati skrit, za zdaj tega še ni bila pripravljena narediti. "Ampak očitno to ni moja odločitev," je zapisala režiserka in scenaristka.

Nesprejemljivo je razkrivati spolne identitete drugih V izjavi za javnost je dodala, da jo je v "razkritje" prisilil medij, da so transspolne osebe še vedno demonizirane in da jih mediji pogosto prikazujejo kot "predatorje".

Na izsiljeno razkritje je opozorilo tudi mednarodno zavezništvo gejev in lezbijk proti obrekovanju (GLAAD), kjer so zapisali, da so sicer veseli, da Lilly Wachowski lahko živi svoje avtentično življenje, da pa v razkritje svoje spolne identitete ne bi smela biti prisiljena.

"Novinarji in novinarke se morajo naučiti, da je nesprejemljivo razkrivati osebe kot transspolne, tako kot je nesprejemljivo razkrivati, kdo je gej, lezbijka ali biseksualec oziroma biseksualka."

Ne spreglejte