Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2013,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2013, 10.53

8 let

Jutri v Slovenski filharmoniji koncert No Borders Orchestra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Združevati, spoštovati, srečevati se, razumevati razlike, poslušati brez predsodkov. To je bistvo orkestra No Borders Orchestra, ki združuje odlične glasbenike s področja nekdanje Jugoslavije.

Projekt je zaživel proti koncu leta 2011 z avdicijami, na katerih so izbirali člane orkestra. Izbirali so tudi v Ljubljani, na Festivalu Ljubljana, projekt pa udejanja misel, da glasba ne pozna – meja. Koncert bo pod dirigentskim vodstvom Premila Petrovića 21. avgusta ob 20.00 v Slovenski filharmoniji.

No Borders Orchestra je nastal iz želje, da bi ustanovili prvi regionalni profesionalni simfonični orkester in tako ustvarili projekt, ki bi klical k novi obliki komuniciranja. Ustanovitev NBO temelji na dveh osnovah. Družbeni vidik projekta se uresničuje skozi dekonstrukcijo stereotipov, preseganje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije, krvave dediščine iz preteklosti oziroma skozi uveljavitev kulturnih vrednot, ki so v tukajšnjih tranzicijskih družbah v popolnem razsulu, so zapisali organizatorji.

Z zavestjo, ki jo ima o preteklosti, pa NBO nikakor ni jugonostalgični projekt. Ravno nasprotno, povsem je zazrt v prihodnost. Nostalgija zatira kritičnost, njihova zamisel pa je zasnovana prav na kritični angažiranosti. Pravica do prihodnosti terja tudi pogum za soočanje z vsemi travmatičnimi dejstvi iz preteklosti. Iskren dialog o težavnih vprašanjih odgovornosti odganja demone preteklih časov in odpira vrata povsem drugačnemu, ki se lahko šele zgodi.

Kot solist bo nastopil kitarist Miloš Karadaglić. Svoje znanje je izpopolnjeval na londonski Kraljevi glasbeni akademiji. Med številnimi nagradami naj omenimo prinčevo, ki mu jo je podelil angleški princ Charles. Med drugim je igral tudi z Londonskim filharmoničnim orkestrom in posnel debitantski album Mediterráneo z založbo Deutsche Grammophon.

Ne spreglejte