Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 13.40

8 let

Dunajski filharmoniki navdušili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V sredo je spektakularni slavnostni koncert Dunajskih filharmonikov začel tlakovati pot jubilejni, že 60. izdaji enega najbolj priljubljenih festivalov na tem koncu Evrope, Festivalu Ljubljana.

Pod dirigentsko taktirko sira Simona Rattla, sicer umetniškega direktorja in šefa dirigenta Berlinskih filharmonikov, je eden najbolj priznanih in cenjenih orkestrov na svetu skoraj polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s pikolovsko natančnostjo, brezhibno tehnično izvedbo in skorajda neopisljivim čutom za čutno in čustveno estetiko razgrnil glasbeno romantičnost dunajskega klasicizma ob koncu 19. stoletja in vstopu v 20. stoletje.

Po uvodnih govorih direktorja festivala Darka Brleka in ljubljanskega župana Zorana Jankovića je orkester najprej zaigral Simfonijo št. 3 v F-duru, op. 90, nemškega skladatelja Johannesa Brahmsa. Skladatelja odlikuje klasicistična glasbena forma, ki vsebuje romantične harmonske značilnosti. Kljub vsemu je zanj značilna konvencionalnejša oblika skladanja od njegovih somišljenikov.

Osrednji del programa nastopa filharmonikov je predstavljala izvedba šestih skladb za orkester, op. 6, Antona von Weberna, avstrijskega skladatelja, ki je pripadal drugi dunajski šoli.

Prototip romantičnosti in liričnosti neslutenih razsežnosti Osebno mi je, kot laičnemu poslušalcu, ki glasbo posluša le zaradi njene primarne naloge, torej zadovoljitve potrebo po nečem harmoničnem, ta del koncerta pustil najmočnejši pečat. Slišano je, čeprav je po svojem bolj modernem zvenu – bolj glasba, ki bi jo lahko spisal za potrebe kakšnega filma, kot pa klasična v tistem pravem pomenu besede – izstopalo iz nekega določenega okvira, bilo prototip romantičnosti in liričnosti neslutenih razsežnosti in izvedeno do popolnosti.

Eksperimentalno zveneč uvod in harmoničen osrednji del Po petnajstminutnem odmoru je sledil še drugi del koncerta, v celoti namenjen nemškemu skladatelju Robertu Schumannu in njegovi Simfoniji št. 3 v Es-duru, op. 97. Izredno eksperimentalno zveneč in kompleksen uvod v simfonijo je nadomestil bolj harmonično zveneč osrednji del, ki so ga glasbeniki suvereno pripeljali do katarzičnega vrhunca.

Temu primerno je sledil tudi navdušujoč odziv občinstva, ki je s skoraj desetminutnim gromkim aplavzom nagradilo izvrstne glasbenike in izjemno karizmatičnega dirigenta.

Izbrani povabljeni so se po končanem koncertu prestavili v preddverje poletnega gledališča v Križankah, kjer so na velikem sprejemu ob prijetnem kramljanju, kupici rujnega in izbranih delikatesah Hiše kulinarike Jezeršek polni vtisov sklenili uvodni večer ljubljanskega festivala.

Koncerta se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk z ženo, sicer častni pokrovitelj omenjenega dogodka.

Ne spreglejte