Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 8. 8. 2012, 10.04

8 let

Svečniki iz cementa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav cement največkrat uporabljamo pri gradnji masivnih velikih stvari in objektov, lahko iz njega ustvarimo tudi kaj manjšega in uporabnega. Denimo svečnike.

Kaj sploh je cement? Na prvi pogled je to temnosiv prah, ki ob stiku z vodo postane vezivo, ki se nato na zraku suši in strdi v cementni kamen. Pri gradnji so prvi "cement", pravzaprav apno, uporabljali že Egipčani, Grki in tudi Rimljani, ki so mu dodajali tudi vulkanski pepel. Masi so pozneje dodajali še zdrobljeno opeko in druge elemente, cement v današnji obliki pa so začeli pridobivati nekje na začetku 19. stoletja, saj so šele tedaj lahko dosegli dovolj visoke temperature za njegovo izdelavo. Dandanes je cement nujna sestavina malte in betona ter eden najpomembnejših gradbenih materialov.

Iz njega lahko ustvarimo še vse kaj drugega kot velike elemente in objekte. Drobne posodice, cvetlične lonce, kipce in svečnikov, ki smo se jih lotili tudi mi.

Najprej zamešamo cementno maso. V posodo stresemo cementni prah in počasi dolivamo vodo. Na vrečah cementa je navadno zapisano razmerje, v katerem mešamo cement z vodo, lahko pa se ravnamo po občutku. Vsekakor masa ne sme biti preveč redka, a tudi ne pregroba. Pazimo, da med mešanjem zdrobimo vse suhe grudice cementa in pridobimo homogeno mešanico.

S pomočjo žlice damo nekaj mase v lonček do želene višine. Nato v lonček postavimo svečko, pri čemer je treba manjše čajne svečke malo potisniti v maso, da ta zaobjame robove sveče. Pri visokih stoječih svečah te potisnemo skoraj do dna, tako da same stojijo pokončno.

Lončke nato postavimo v senčen in zračen prostor in počakamo, da se dodobra posušijo. Najbolje je, da se sušijo čez noč, nato s trpežnimi škarjami zarežemo v rob plastičnega lončka in plastiko previdno olupimo s cementa. Tako, naši svečniki so narejeni. Ni bilo težko, kajne?

Ne spreglejte