Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 6. 2015,
14.03

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 17. 6. 2015, 14.03

6 let

Slovenski pametni otroški stolček spremlja tudi otrokovo težo (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Leseni otroški stolček Froc, ki ga izdelujejo v ribniškem družinskem podjetju, se s tehnološko nadgradnjo jeseni podaja na Kickstarter.

Froc je leseni prilagodljivi stolček za otroke, ki sta ga zasnovali dve slovenski podjetji: družinsko podjetje Rimarket in oblikovalski studio Gigodesign. Leta 2012 je stolček na sejmu Ambient prejel nagrado za najboljši izdelek, uporablja pa ga že več sto otrok po vsem svetu.

Leseni stolček, ki otroka tudi stehta

Za letošnje leto Matej Košir, idejni vodja Froca, napoveduje novost, ki bo navdušila predvsem starše. Septembra bo njegova ekipa na Kickstarterju predstavila pametno različico stolčka Froc Smart. Ta bo imel vgrajeno tehtnico z merilnimi senzorji in bluetooth čip, starši pa bodo lahko prek aplikacije spremljali otrokovo težo, čas sedenja, telesno držo in podobno.

Ustvarili aplikacijo, preko katere spremljamo otrokov razvoj "Od nekdaj smo želeli predstaviti lesene izdelke, ki bi jih lahko povezali s tehnologijo in pametnimi telefoni," je za Planet Siol.net povedal Matej Košir, ki so ga za zasnovo stolčka navdihnili njegovi otroci. Tako je osnovni model stolčka, ki zaradi inovativne zasnove skrbi za stabilno in varno sedenje otrok, starih od šest mesecev do deset let, dobil tehnološko nadgradnjo.

Lupinica za novorojenčke Novemu Frocu so dodali lupinico, v kateri bodo lahko počivali tudi novorojenčki, kot rečeno, pa lahko stolček uporabljajo otroci do desetega leta starosti. Froc (v osnovni in tehnološko napredni različici) je v celoti razvit in izdelan v Sloveniji.

Pri tehničnem razvoju rešitve Rimarket sodeluje z MakerLabom, razvojnim laboratorijem Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

Jeseni na Kickstarter Matej Košir se na Kickstarter odpravlja po 90 tisoč evrov. V redni prodaji je treba za osnovni stolček Froc odšteti 199 evrov, njegov pametni bratec Smart Froc pa bo za prve podpornike na voljo za okoli 133 evrov (brez lupinice).

"Raziskali smo trg in prepričani smo, da je tudi pametni stolček še vedno cenejši od večine preostalih otroških stolov na trgu. Ti za zdaj še nimajo vgrajene tehtnice in povezave z aplikacijo, kot jo ima naš izdelek," je še povedal Matej Košir.

 

Ne spreglejte