Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
19. 4. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Ana Struna Bregar Lenka Kavčič notranje oblikovanje arhitektura Odprte hiše Slovenije

Sreda, 19. 4. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Odprte hiše: dnevi, ko lahko stopite v fascinantne stavbe po Sloveniji

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Foto: Miran Kambič/www.arhitekturakrusec.si

Največji festival kakovostne arhitekture pri nas letos že osmič odpira vrata v zasebne in javne stavbe. Tokrat je vanj vključenih več kot 70 projektov, po vsej Sloveniji pa si bo mogoče ogledati izbrana stanovanja in hiše ter druge objekte, od delovnih prostorov, vrtcev, muzejev do ureditev na odprtem.

Naj vam arhitektura izboljša življenje je slogan festivala Odprte hiše Slovenije 2017, ki o pomenih in vrednotah kakovostne arhitekture in prostorskih rešitev v prvi vrsti ozavešča prek izkušnje. Ta je tako temeljno izhodišče tega arhitekturnega dogodka, ki s preprostim, a učinkovitim konceptom podčrtuje pomembno povezavo med kakovostno prostorsko zasnovo in kvaliteto bivanja. Zato odpira vrata v izbrane objekte in spodbuja ljudi, da vanje vstopijo, jih raziskujejo, spoznavajo.

Pred nakupom preizkušamo avtomobile, telefone in oblačila, to pa ne velja za nepremičnine, ki so naša največja investicija v življenju, tako zasebno kot poslovno. Prav prek preizkušanja in raziskovanja ter dialoga pa oblikujemo tudi kriterije kakovosti, pravi Ana Struna Bregar, ki z Lenko Kavčič vodi festival.

V naboru primerov kakovostne arhitekture pri nas je tudi CEF lobby - Center of Excellence in Finance, ki je delo arhitekta Jureta Kotnika. Gre za prenovo, ki se opira na nova dognanja v psihologiji prostora in učenja, s čimer je vhodni lobi postal večnamensko uporaben prostor za izobraževanje finančnikov.  | Foto: Janez Marolt V naboru primerov kakovostne arhitekture pri nas je tudi CEF lobby - Center of Excellence in Finance, ki je delo arhitekta Jureta Kotnika. Gre za prenovo, ki se opira na nova dognanja v psihologiji prostora in učenja, s čimer je vhodni lobi postal večnamensko uporaben prostor za izobraževanje finančnikov. Foto: Janez Marolt

Vrata odprta za vse

Dogodek, ki v okviru mednarodne mreže Open House Worldwide poteka v 34 mestih po vsem svetu, je vključevalen, saj s svojo brezplačnostjo omogoča udeležbo praktično vsakomur. Namenjen je širši javnosti, ki naj spoznava sodobne, pa tudi zgodovinske objekte.

Z leti vse več širšega zanimanja

Večinoma se vpliva grajenega prostora na svoje življenje in delo sploh ne oziroma premalo zavedamo, premalokrat pa tudi tega, kakšne možnosti vse nam ponuja, čeprav v njem preživimo 90 odstotkov svojega časa.

"Zasnova stanovanja je bistvena za njegovo funkcionalnost in dobro počutje. V Sloveniji še danes živimo v dokaj skromnih stanovanjskih razmerah glede na Evropo, v Belgiji je na primer povprečno 2,8 sobe na člana gospodinjstva, pri nas 0,7 sobe," podatke iz leta 2005, zadnje raziskave na temo bivanja pri nas, navaja Lenka Kavčič.

Večinoma se vpliva grajenega prostora na svoje življenje in delo premalo zavedamo, je eno od sporočil festivala dobre arhitekture. V zgrajenih prostorih preživimo 90 odstotkov svojega časa, njihova zasnova pa vpliva na kakovost bivanja in dela (na fotografiji stanovanje v bežigrajski vili arhitektov Kaje Lipnik Vehovar in Arneta Vehovarja). | Foto: Vid Libnik Večinoma se vpliva grajenega prostora na svoje življenje in delo premalo zavedamo, je eno od sporočil festivala dobre arhitekture. V zgrajenih prostorih preživimo 90 odstotkov svojega časa, njihova zasnova pa vpliva na kakovost bivanja in dela (na fotografiji stanovanje v bežigrajski vili arhitektov Kaje Lipnik Vehovar in Arneta Vehovarja). Foto: Vid Libnik

Ozaveščanje o kakovostni arhitekturi

Ker pa stavb ne oblikujejo le arhitekti, temveč tudi uporabniki, javni odločevalci, investitorji in različni strokovnjaki, festival Odprte hiše nagovarja vse vpletene v načrtovanje objektov, poudarjata direktorici projekta. Naraščanje njegovih učinkov pokažeta tudi na ravni strukture obiskovalcev in obiskovalk, ki jih je skupno 3.000 na leto.

Festival je sprva spremljala predvsem stroka, kar se je skozi leta spremenilo, njegov domet pa se je tako razširil. S tem sta se uresničila tudi njegovo vodilo in cilj, usmerjen k izobraževanju o kakovostni arhitekturi.

Stavb ne oblikujejo le arhitekti, temveč vsi vpleteni v načrtovanje, tudi uporabniki, poudarjata direktorici projekta. | Foto: Janez Vlachy, Arhiv: Mateja Panter Stavb ne oblikujejo le arhitekti, temveč vsi vpleteni v načrtovanje, tudi uporabniki, poudarjata direktorici projekta. Foto: Janez Vlachy, Arhiv: Mateja Panter

Letošnji festival Odprte hiše Slovenije bo potekal med 21. in 23. aprilom.

Ogledi nekaterih zasebnih projektov, na primer hiše na Golem, za katero je studio Arhitektura Krušec letos prejel nagrado Prešernovega sklada, so že zasedeni, je pa v naboru festivala še veliko drugih možnosti za spoznavanje dobre arhitekture. Za oglede je nujna predhodna najava.

Ne spreglejte