Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
4. 9. 2015,
11.31

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

brezdomci koledar fotografija

Petek, 4. 9. 2015, 11.31

6 let, 1 mesec

Londonski brezdomci in brezdomke posneli koledar

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Kaj na londonskih ulicah vidijo brezdomne osebe? Nekaj vpogledov ponuja projekt organizacije Cafe Art, ki je stotim brezdomnim osebam podarila analogne fotoaparate za enkratno uporabo.

Sto londonskih brezdomcev in brezdomk je junija od umetniške iniciative Cafe Art dobilo analogni fotoaparat za enkratno uporabo in navodilo, da posnamejo prizore na temo Moj London. Kraljevo fotografsko društvo je poskrbelo za navodila in nekaj dni pozneje so dobili nazaj 80 fotoaparatov ter razvili 2.500 fotografij.

Strokovna žirija, v kateri so bili predstavniki FujiFilma, Londonskega fotografskega festivala, dražbene hiše Christie's in organizacije, ki se ukvarja z brezdomsko problematiko, je izbrala 20 najboljših in jih razstavila na londonski umetniški tržnici.

Cilj projekta je bil po besedah organizatorjev ljudem, ki jih je prizadelo brezdomstvo, pomagati najti način za izražanje njihove ustvarjalnosti, in če sklepamo po prejetih fotografijah, jim je to uspelo.

Med fotografi in fotografinjami, ki so posneli najboljše fotografije, so med drugim Ioanna Zagkana, Grkinja, ki je po nesreči morala končati svojo kariero plesalke, Ceci, ki ima posttravmatsko stresno motnjo in živi v skvotu, David Tovey, ki je umetnik, ter Ellen Rostant, 16-letno dekle, ki zadnja tri leta skupaj s sedmimi brati in sestrami živi v začasni nastanitvi.

Obiskovalci in obiskovalke razstave so nato med 20 fotografijami izbrali 12 najljubših, ki bodo zdaj krasile strani koledarja, za katerega sredstva trenutno zbirajo na Kickstarterju. Zbrana sredstva bodo vložili v projekt, ki bo brezdomnim osebam še naprej omogočal umetniško izražanje, nekaj denarja pa bodo porabili za tisk in material.

Za zdaj so zbrali že skoraj 18 tisoč evrov, čeprav so kot cilj navedli 6.000 evrov. Natiskali bodo 5.000 koledarjev, ki bodo na voljo ob koncu leta.

Ne spreglejte